70 év unokái

A 25 alkotás mindegyike a generációk egymás mellett élését, a túlélést, a továbbélést szimbolizálja. A Madách téren április 16-ig látható „70 év unokái” című köztéri fotókiállítás.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a Madách téren mutatta be „70 év unokái” című köztéri fotókiállítását január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából.

György 73
György 73

A bemutatott képeken a vészkorszakot túlélő magyar zsidók láthatók unokáikkal, dédunokáikkal, legtöbb esetben saját otthonukban. A 25 alkotás mindegyike a generációk egymás mellett élését, a túlélést, a továbbélést szimbolizálja, a legtöbb fotón rövid ismertető is olvasható a szereplőkről. A felvételeket az EMIH megbízásából Demecs Zsolt és Vámos Róbert készítették az elmúlt másfél hónap során. A különleges, kivilágított installációkba elhelyezett képeket előre láthatóan április 16-ig lehet megtekinteni a Madách Téren minden nap, akár a késő esti órákban is.

A 86 éves Kati dédi és dédunokája
A 86 éves Kati dédi és dédunokája

A kiállítás megnyitóján Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, a kiállítás emlékeztet arra, hogy a holokauszt áldozatai, túlélői ugyanolyan húsvér emberek, mint bárki más. A holokauszt nem csak a történelemkönyvekben, de emberek személyes életében is megtörtént, ám van jelenünk és jövőnk, a múlt nem győzött le minket. Utódaink jelentik a biztosítékot a hitre, a hagyományra, a szabadságra, az életre, a jövőre és a múltra. Ezért láthatók a képeken a legfiatalabb generáció tagjai is, hiszen a múlt, a jelen és a jövő így együtt jelenik meg szemünk előtt. Akinek nincs jövője annak a múltja is elvész – tette hozzá a rabbi.

A 88 éves Ágnes néni és dédunokája
A 88 éves Ágnes néni és dédunokája
A 71 éves Évi mama és unokája
A 71 éves Évi mama és unokája
A 78 éves András és unokái
A 78 éves András és unokái
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp