Keresztény-zsidó imaórával zárult az ökumenikus imahét

Negyedik alkalommal tartottak keresztény-zsidó imaórát Budapest belvárosában az ökumenikus imahét nyolcadik napján, melynek mottója az volt: minden keresztényben lakik egy zsidó.

Keresztény–zsidó imaórát tartottak a Keresztény-Zsidó Társaság és az Avilai Nagy Szent Teréz-templom szervezésében 2015. január 25-én az egység és a párbeszéd jegyében Budapesten.

„Minden keresztényben lakik egy zsidó. Senki sem lehet igaz keresztény, ha nem ismeri el zsidó gyökereit!” – Ferenc pápa tanítása szolgált mottóul az imaórán, amelyen Erdő Péter bíboros és Kardos Péter főrabbi mondott megnyitó beszédet.

Schweitzer József főrabbi és Erdő Péter bíboros
Schweitzer József főrabbi és Erdő Péter bíboros

Erdő Péter bíboros Izajás próféta békéről szóló látomásából kiindulva elmondta: mintha egy emberhez méltóbb kor jött volna el számunkra a hetven évvel ezelőtti időhöz képest. A prófétai perspektíva más, hiszen a teljes béke és a teremtett világ tökéletes harmóniája az Alkotójával olyan ígéret, amely a messiási jövőben teljesedik be. Mégis, nekünk is van okunk a hálaadásra a saját életünkben. Ezért fel kell tennünk a kérdéseket: hogyan őrizhetjük meg és építhetjük tovább az isteni ajándékot, hogyan tudjuk tisztelni Istent és az embereket, akiket Isten a saját képére alkotott?

A kereszt és a csillag a történelem során ellentétet képviseltek, most mégis testvérként ülünk itt. Hosszú út vezetett el idáig – mutatott rá Kardos Péter főrabbi. Felidézte Szent II. János Pál pápa alakját, aki a zsidókat idősebb testvérnek nevezte. Emlékeztetett arra, amikor hetven évvel ezelőtt a csillagot sokan keresztre cserélték a menekülés reményében. Megemlékezett Boldog Apor Vilmosról, a vatikáni védett házakról, Angelo Rotta nunciusról, Boldog Salkaházi Sáráról, Slachta Margitról és másokról, akik életük feláldozása árán védték meg zsidó testvéreiket. „Sok vér festette az utat, amelyen elindultunk egymás templomába” – állapította meg.

Kardos Péter főrabbi
Kardos Péter főrabbi
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp