Kalandos úton érkezett egy 200 éves tóratekercs Bagdadból Jeruzsálembe

Egy kétszáz éves tóratekercs helyreállítását ünnepelte a héten az izraeli külügyminisztérium: a szarvasbőrre gránátalmatintával írt dokumentum kalandosan jutott el az iraki hírszerzés bagdadi raktárából a minisztérium zsinagógájába, Jeruzsálembe.

A héber nyelvű szöveg helyreállítását végző izraeli szakértők szerint az Irak északi részéről származó dokumentum két különböző írnok munkája. A tekercs a 2500 éves iraki zsidó közösség tárgyi emlékei közé tartozik, amelyek szinte kivétel nélkül elvesztek, amikor a zsidók nagy számban vándoroltak Izraelbe 1948 után, a zsidó állam megalapítását követően. Ma már csupán maroknyi zsidó él Irakban.

Az arab területekről származó egyéb ősi zsidó szövegekhez hasonlóan a tekercs Izraelbe jutásának körülményei tisztázatlanok. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerint a tekercs útja, amely az iraki hírszerzés raktárából a minisztérium zsinagógájába vezetett, “a zsidók sorsát jelképezi”. Üldözték őket, érzékeltette, de végül “megérkeztek Izraelbe”.

A tóratekercs restaurálás után
A tóratekercs restaurálás után

Az iraki hatóságok annak idején megtiltották a zsidóknak, hogy bármilyen rituális tárgyat vagy egyéb tulajdont magukkal vigyenek Izraelbe. Irak 2003-as megszállásakor amerikai katonák ősi tóratekercseket és egyéb dokumentumokat találtak az iraki hírszerzés bagdadi központjának vízzel elárasztott alagsorában.

A kéziratokat az Egyesült Államokba szállították helyreállítás céljából, majd ki is állították őket. Az amerikaiak megígérték, hogy visszaszolgáltatják a dokumentumokat Iraknak. Az izraeli külügyminisztérium szerint a tekercs a zsidó állam tulajdona.

A külügyminisztérium raktárhelyiségének vezetője, Amnon Iszrael elmondta, hogy a héten bemutatott tekercsre 2013 végén bukkant, penészfoltos, szakadt volt mindenfajta származásjelölés nélkül. Neki azt mondták, hogy az iratot amerikai katonák hozták el Irakból, majd izraeli diplomatáknak adták át Jordániában, hogy helyreállíthassák Izraelben. A tekercs 2012-ben került a jeruzsálemi külügyminisztériumba. Ott egészen addig nem foglalkozott vele senki, amíg a raktárvezető nem kerített egy szakértőt a kézirat azonosítására.

Amnon Iszrael az Irakból előkerült tóratekerccsel
Amnon Iszrael az Irakból előkerült tóratekerccsel

A tekercs helyreállítása hónapokba telt: a szakértők kijavították a megrongálódott betűket és orvosolták a szakadásokat, hogy a kéziratot fel lehessen használni a szertartásokon. A dokumentum helyreállítását csütörtökön ünnepelték meg: Liberman Izrael egyik főrabbijának a társaságában körbehordozta a tekercset a külügyminisztérium épülete körül, miközben az intézmény mintegy 300 munkatársa haladt a nyomukban tapsolva és énekelve.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp