Michael Douglas kapta az idei a “zsidó Nobel-díjat”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Oscar-díjas amerikai színész kapja a „zsidó Nobel-díjként” is emlegetett, egymillió dollárral járó Genezis-díjat. „A Douglas-család gyökerekhez való visszatérése, és az, ahogyan ők a magukévá tették a vallást, megtestesíti a különböző háttérrel rendelkező zsidók befogadását” – indokolta választásukat a Genezis Prize Alapítvány elnöke.
A Genesis Prize Alapítvány csütörtöki közleménye szerint Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu egy jeruzsálemi ceremónián fogja átadni a díjat júniusban a 70 éves Michael Douglasnek – adta hírül az Associated Press.

Az alapítvány elnöke, Stan Polovets elmondta, hogy Douglas szakmai sikereinek elismeréseként, valamint a zsidó államért és a zsidó örökségért való elkötelezettségéért veheti át a „zsidó Nobel-díjként” is emlegetett díjat.

Michael Douglas apai ágon fehérorosz zsidó családból származik, anyai ágon skót és ír származású. Szülei fiatal korában elváltak, édesanyja és nevelőapja pedig nem a zsidó hit szerint nevelték.  Az LA Times megjegyzi, hogy épp ezért az ultrakonzervatív zsidók kritikával illethetik személyét.

„A Douglas-család gyökerekhez való visszatérése, és az, ahogyan ők a magukévá tették a vallást, megtestesíti a különböző háttérrel rendelkező zsidók befogadását” – indokolta választásukat Stan Polovets, aki maga is elismerte, hogy az idei díjazott személye valóban kivételes. Az Oscar-díjas már felnőtt volt, amikor betért a zsidó vallásba.

Az LA Times-nak elmondta, hogy reform zsidóként, egy gójjal való házasságkötés után gyakran úgy érezte, hogy eltávolodott a hitétől. A fia, Dylan ájtatosságát (Dylan bar micváját tavaly Jeruzsálemben ünnepelték) és hogy az apja, Kirk Douglas újra felfedezte és megerősítette zsidó identitását – 83 éves korában került sor második bar micvájára – nagyon inspirálónak találta. Mint mondja, bízik benne, hogy a díj arra bátorítja majd az új generációt, hogy emlékezzenek a gyökereikre és hogy tudatosuljon bennük, szívesen látják őket a közösségben.

2014-ben az amerikai milliárdos és üzletember, New York volt polgármestere, Michael Bloomberg kapta meg a Genezis-díjat a közszolgálat és a jótékonykodás terén végzett munkájának elismeréseként.

Michael Douglas és a tavalyi díjazott Michael Bloomberg
Michael Douglas és a tavalyi díjazott Michael Bloomberg

A Genezis-díjat az izraeli miniszterelnöki hivatal, a Szochnut – Jewish Agency for Israel (a diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló világszervezet) és a szerte a világban élő orosz ajkú zsidók zsidó öntudatának erősítésén fáradozó Genesis Philanthropy Group közösen gondozza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp