A németek nem féltik a demokráciát, de tartanak az újabb terrorakcióktól

Németországban a lakosság többsége szerint a muzulmán vallás nem fenyegeti a demokratikus berendezkedést, a félelem az iszlamista terrortól viszont erősödött a párizsi vérengzés óta. A félelmeket támaszthatja alá, hogy német hírszerzési információk szerint belga iszlamisták zsidó iskolákat akartak megtámadni. A nyomozók vizsgálják, hogy a belga iszlám sejtnek voltak-e összeköttetései a német gyanúsítottakkal.

A belga iszlám sejt, amelyet csütörtökön felszámoltak a rendőri erők, zsidó iskolákat is meg akartak támadni, tudósít a német FAZ német biztonsági forrásokra hivatkozva – írja az osztrák Die Presse.

Mint a tudósításokban szerepel, a zsidó iskolák pénteken megalapozott biztonsági okokból Belgiumban és Hollandiában is zárva voltak.

Németországban a lakosság többsége szerint a muzulmán vallás nem fenyegeti a demokratikus berendezkedést, a félelem az iszlamista terrortól viszont erősödött a párizsi vérengzés óta – mutatta ki a ZDF országos közszolgálati televízió pénteken ismertetett felmérése.

A ZDF Politbarometer nevű közvélemény-kutatása alapján a lakosság 58 százaléka szerint az iszlám nem veszélyezteti a demokráciát. Ez az uralkodó vélemény valamennyi meghatározó politikai erő táborában, kivéve a legnagyobb támogatottságú parlamenten kívüli párt, a populistának is nevezett euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) híveit, akiknek körében 69 százalék úgy véli, hogy az iszlám fenyegeti a demokráciát.

Ugyanakkor a félelem az iszlamista terrortól erősödött, jelenleg a németek 70 százaléka tart attól, hogy szélsőséges iszlamisták terrorcselekményt követnek el a közeljövőben Németországban. A Politbarometer-felmérésben legutóbb tavaly szeptemberben kérdeztek rá erre, akkor a lakosság 60 százaléka tartott iszlamista terrortámadástól.

A németeket megosztja Angela Merkel kancellár Christian Wulff korábbi államfőtől származó megállapítása, miszerint a keresztény-zsidó gyökerek mellett az iszlám is Németország része. A ZDF vizsgálata szerint a lakosság 48 százaléka egyetért, 48 százaléka nem ért egyet ezzel az állítással, míg 4 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben.

A lakosság mintegy 5 százalékát kitevő, hozzávetőleg 4 milliós, többségében török származású szunnita muzulmán közösség reprezentatív szervezetei kivétel nélkül mind elhatárolódtak az iszlamista terrortól. A legismertebb szervezet, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) kedden tüntetést szervezett a német egység jelképeként számon tartott berlini Bandenburgi kapuhoz. Felhívásukban hangsúlyozták, hogy a párizsi vérengzés elkövetői “nem a próféta becsületén esett sérelemért álltak bosszút, hanem elárulták a vallásunkat és bemocskolták muzulmán elveinket”.

A ZMD tüntetésén keresztény és zsidó szervezetek képviselő mellett részt vett Angela Merkel a kormány valamennyi tagjával és beszédet mondott Joachim Gauck államfő, aki kiemelte, hogy a mészárlás elkövetői a céljaikkal éppen ellentétes hatást váltottak ki, megosztás helyett egyesítették az embereket.

Forrás: atv.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp