Megbuktatta Schwezoffot a hitközség

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) csütörtöki rendkívüli közgyűlése visszahívta tisztségéből Schwezoff Dávidot, a BZSH ügyvezető igazgatóját.

Schwezoff Dávid
Schwezoff Dávid

Az 57 szavazó közül 38-an voksoltak Schwezoff visszahívására, 18-an nem támogatták a javaslatot, egy érvénytelen szavazat volt.

Schwezoff Dávid visszahívását egyebek között azért kezdeményezték, mert előzetes tanácskozás nélkül hozott döntéseket a BZSH egész működését befolyásoló gazdasági ügyekben, valamint sajtónyilatkozataival a rabbitestület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jó hírnevét sértette, akadályozta az együttműködést a Mazsihisz és a BZSH között, és leváltotta a Dohány utcai főrabbit és feleségét, valamint lemondásra szólított fel Kunos Pétert.

A rendkívüli közgyűlés egyúttal 48 leadott szavazat alapján, 38 igen, 10 érvénytelen ellenében Kunos Pétert, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját választotta meg a BZSH megbízott ügyvezető igazgatójává. Kunos úgy fogalmazott – hogy a megbízatást csak társadalmi munkában vállallja. „De ha feltétlenül pénzt kell kapnom érte” – „akkor azt nemes ügyre ajánlom fel.”

A mostani nem az első kísérlet volt Schwezoff Dávid leváltására, a BZSH október 29-ei közgyűlése azonban megerősítette posztján az ügyvezető igazgatót, Tordai Péter, a BZSH elnöke viszont távozni kényszerült posztjáról.

A csütörtöki közgyűlésen felolvasott levelében Schwezoff Dávid menesztését tartotta szükségesnek dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is, aki betegágyáról azt kérte – Meg kell akadályoznunk, hogy Schwezoff Dávid tovább folytassa lejárató hadjáratát közösségünk vezetői és tagjai ellen.

Hasonló tartalmú levelet küldött a közgyűlésnek dr. Schöner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora, aki szintén az ügyvezető igazgató azonnali visszahívását javasolta a közgyűlésnek és Benedek István Gábor író is.

Schwezoff Dávid júliusi megválasztása után derült ki, hogy korábban transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, köztük Heisler András, a Mazsihisz elnöke, hogy alkalmatlan a posztjára.

Az „utolsó szó jogán” Schwezoff hangsúlyozta, hogy a közgyűlés tagjaként a jövőben is a „tiszta, átlátható gazdálkodásért fog küzdeni”. A pulpitust elhagyva a Népszabadság tudósítójának úgy fogalmazott, hogy – bár szabálytalannak tartja a közgyűlést – a döntés nyilvánvalóan a közösség egyfajta akaratát fejezi ki, amit tudomásul vesz. Arra a kérdésre azonban, fontolgatja-e, hogy jogorvoslati kérelemmel él (többek szerint bírósághoz fordulhat) Schwezoff Dávid kitérő választ adott. Közölte, hogy ebben az ügyben egyelőre nem kíván nyilatkozni, „még friss az élmény”

Forrás: mazsihisz.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp