Lengyel egyetem rehabilitálja a nácik által üldözött tudósokat

A Wroclawi Egyetem jelképesen visszaadja 262 tudósnak doktori címét, melyektől a hitleri Németország fosztotta meg őket.
Az alsó-sziléziai Wroclaw – mely az 1945-ös potsdami konferenciáig Breslau néven a Német Birodalomhoz tartozott – azon egyetemi városok egyike volt, melyek a második világháború alatt birodalmi viszonylatban is élén jártak a tudományos fokozatoktól való megfosztásokban. A címeket jobbára a zsidóktól vették el, akiket Németország árulóknak minősített, miután a zsidóüldözés elől külföldre menekültek.

Wroclaw-i Egyetem
Wroclaw-i Egyetem

Kai Kranich német történész állította össze a tudományos fokozatuktól megfosztott tudósok listáját. Kranich kutatásokat végzett az akkori egyetemi vezetés és a nácik együttműködéséről. Listája elkészítése után különféle németországi intézményeknél folyamodott, hogy rehabilitálják a wroclawi tudósokat, de ezek – köztük a német elnöki hivatal is – sorra elutasították kérését. Joachim Gauck német elnök hivatala azzal érvelt, hogy a Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Breslau nevű egyetem 1945-ben megszűnt, és a károsultak többsége már nem él.

A jelképes elégtételt végül az utódintézménynek tekinthető Wroclawi Egyetem vállalta. A lapnak Marek Bojarski professzor, az egyetem rektora úgy nyilatkozott, intézménye szembesülni akar az akadémiai élet alapelveinek ellentmondó eljárással, hogy az soha többé ne ismétlődjék meg.

Az ünnepséget január 22-én tartják meg, a mai lengyel és német tudósok, valamint a rehabilitált személyek leszármazottjainak részvételével.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp