Túszejtők egy párizsi kóser boltban: a Charlie Hebdo gyilkosainak elengedését követelik

Egy kelet-párizsi kóser szupermarketben egy fegyveres férfi és egy nő több túszt ejtett, egy személy megsérült a lövöldözés közben pénteken. Rendőrségi források cáfolták azt a korábbi médiahírt, hogy két ember meghalt a tűzharcban. Eközben Párizstól nem messze szintén túszt ejtettek a Charlie Hebdo munkatársainak feltételezett gyilkosai. Szakértők szerint a terroristák nem lesznek hajlandóak tárgyalni a rendőrséggel.

A kóser bolt túszejtőinek követelése, hogy szabadon elmehessenek a szerdán 12 embert megölő Kouachi fivérek.

Először nem volt egyértelmű kapcsolat a fegyveres férfi és a Charlie Hebdo szerkesztőségében szerdán elkövetett vérengzés gyanúsítottjai között. De mint kiderült, a négy terroristát ugyanabban a táborban, ugyanaz az ember képezte ki.

Még nem világos, pontosan hány túszt ejtettek a kóser boltban. Helyi médiahírek szerint legalább öt embert tartanak fogva. Rendőrségi források szerint a túszejtőnek automata gépfegyvere van.

A rendőrség azonnal körbezárta a környéket, és helikopter figyeli az épületet.

Párizs IV. kerületének önkormányzata elővigyázatosságból bezáratta a Rue des Rosiers összes üzletét, amely a párizsi zsidóközösség egyik leghíresebb utcája. Számos étterem, kis butik, ékszerész van ebben az utcában. 

Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településen a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői menekülés közben egy túszt ejtettek.

A rendőrség a Dammartin-en-Goele-be vezető összes utat lezárta, a biztonsági erők helikoptert is bevetettek a helyszínen. Egyelőre nem tudni, milyen akciót terveznek a hatóságok.

Végh József, a BM Nemzetközi Oktatási Központjának túsztárgyalást oktató szakembere szerint a vallási fanatikus terroristákkal nem lehet tárgyalni, mert jellemzően nem akarnak tárgyalni. Szerinte a francia túsztárgyalók nagyon jók, de ennek a túszdrámának csúnya vége lesz.

 rendőri készültség a kóser boltnál
rendőri készültség a kóser boltnál

Forrás: forward.com + hvg.hu + index.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp