A meggyilkolt Georges Wolinski zsidó karikaturista képei

Többek között Georges Wolinski zsidó karikaturistára emlékeznek ma, miután szerdán 11 másik áldozattal együtt brutálisan meggyilkolták a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében. A 80 éves Wolinski karikatúrái Franciaországban és külföldön is híresek voltak. Az alkotó Tunéziában született, tinédzserkorában költözött Franciaországba. Korábban dolgozott a L’Humanité-nél, a Le Nouvel Observateur-nél illetve a Paris Match-nál. Híres volt cinikus, néhol vulgáris stílusáról.

Georges Wolinski
Georges Wolinski

Wolinski egyik híres karikaturája 2002-ben jelent meg. Ezen egy muszlim lány és az anyja látható, amint egy háború sújtotta közel-keleti utcán sétálnak. A lány megkérdezi az anyját, mit jelent szabad nőnek lenni. Az anya azzal válaszol, hogy megmutat neki egy könyvet, amelynek az a cím: „Üdvözlégy Szomorúság”.

Wolinski Chirac karikaturája
Wolinski Chirac karikaturája

A rendőrség 2011 óta őrzi a Charlie Hebdo szerkesztőségét, amikor bomba robbant az épületben. A tűzvészben elpusztult a papíralapú archívum és további súlyos károk keletkeztek.

Michel Kischka belga karikaturista három áldozatot ismert a négy meggyilkolt karikaturista közül. „Valószínűleg rosszul mérték fel, milyen jól képzett gyilkosok az ellenségeik”, mondta, „de a 2011-es tűzvész után már tisztában voltak vele, hogy mindenre elszánt gyilkosokkal állnak szemben”.

a meggyilkolt karikaturisták: Cabu, Tignous, Charb et Wolinski

a meggyilkolt karikaturisták: Cabu, Tignous, Charb et Wolinski

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp