Rosenstein szakácskönyv: Ludaskása

Három generáció receptjeit tartalmazza a Rosenstein Tibor és Róbert által jegyzett szakácskönyv, amely nemrég jelent meg a Kossuth Kiadónál. Apa és fia együtt működtet egy éttermet, és elmondásuk szerint nyitottak a modernizációra, de fontos, hogy az ételük íze „rosensteines legyen”. Hogy mit is jelent ez? A következő hetekben megtudhatják az itt közzétett receptekből.

Rosenstein Tibor (Fotó: PIXELTASTER / Pintér Árpád)
Rosenstein Tibor (Fotó: PIXELTASTER / Pintér Árpád)

„Ez a szakácskönyv három generáció receptjeit tartalmazza. A hagyományos vendéglátásban érzem otthon magam, a hagyományos ételeket és ízeket képviselem.

Persze tudom, haladni kell a korral, felnőtt egy új vendég generáció, amely egyre kíváncsibb és igényesebb. Ezért aztán a modernizációt, a friss irányokat már Robi fiamra bízom. Arra azonban közösen ügyelünk, hogy minden ételünk íze – akárhonnan jöjjön is az ötlete – »rosensteines« legyen.

Kettőnk legkedvesebb ételei mellett bepillantást nyújtunk a privát hétköznapjainkba, és közreadunk egy csokorra valót azokból a receptekből is, amelyeket immár egyre gyakrabban készítünk el odahaza a lányokkal együtt. Mert akárcsak én egykor, már ők is sokszor ott sürgölődnek a konyhában a fazék körül, és kérdezik tőlem, hogy »Papa, ma mit fogunk főzni?«.”

Rosenstein Tibor

 

Ludaskása
ludaskása
ludaskása
Az igazi, hamisíthatatlan zsidó étel. A libaaprólékot is hasznosítani kellett valahogy és ebből lett ez a kitűnő, ízes fogás.
•1,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, láb, zúza, farhát)
•50 dkg rizs
•1 fej hagyma
•1 gerezd fokhagyma
•10 dkg libazsír
•20 dkg vegyes zöldség
•10 dkg csiperkegomba
•majoránna, só, bors, gyömbér

 

ELKÉSZÍTÉS
1. Vágjuk nagyobb darabokra a megtisztított liba aprólékot és készítsünk belőle ragut a következő módon: Pirítsuk meg 5 dkg zsíron a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Tegyük hozzá az aprólékot, öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a majoránnát és a reszelt gyömbért. Fedővel takarjuk le, és pároljuk félpuhára.
 
2. Adjuk hozzá a kisujjnyi vastagra vágott zöldséget, a szeletelt gombát és fedő alatt főzzük még tovább.
 
3. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron forrósítsuk meg a rizst, öntsük hozzá a libaraguhoz, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy a lábosban kétszeres mennyiség legyen. Ha felforrt, ízesítsük, és fedő alatt sütőben pároljuk készre.
 
4. Tálaláskor 1-1 szelet sült libamájat is tehetünk mellé.

 

A könyv kedvezménnyel megvásárolható magyar és angol nyelven is a Kossuth kiadó webáruházában!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp