Az első nap a Talmud Tórán

David Moshe Liechtenstein egy hároméves kisfiú, akit egyik nap felkapott az édesapja, becsomagolta egy imalepelbe, majd elvitte a tanulószobába az első Talmud Tóra oktatására. Gil Cohen-Magen, a Haaretz fotósa pedig megörökítette az igen fontos eseményt.

Az első nap a Talmud Tóra oktatáson egy igen fontos és örömteli micvának számít a haszidok körében. A hagyomány szerint a gyerek bevezetését a szentírás tanulmányozásába különféle ünnepi szertartások kísérik. A tanítás első napján az apa a karján viszi el a gyermeket a tanulószobába (héderbe), méghozzá úgy, hogy a gyereket tetőtől talpig imalepel (tálit) borítja, hogy még véletlenül se érintkezzen valami tisztátlan dologgal az út során, azon a napon, amikor elkezdi a szent nyelvet tanulni.

Amikor a gyerek a héderbe érkezik, akkor a tanító ölébe ültetik, és mézet adnak neki egy olyan tábláról, amelyen a héber ábécé (alef-bét) betűi találhatók és olyan idézetek, amelyek a Tóra tanulását az evéshez, a Tórát pedig a mézhez hasonlítják. Ezután a gyerek egy főtt tojást kap enni, amelyre hasonló idézetet írnak, majd egy tortaszeletet is a Tóra tanulására buzdító idézetekkel. Ezzel megkönnyítik a gyermek számára az átmenetet az anyja szoknyájától a szigorúan szabályozott tanulás keretei közé.

Forrás: haaretz.co.il

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp