Több mint 800 izraeli írta alá a Palesztina elismerését támogató petíciót

Az aláírók között található Ámosz Oz, David Grossman, A. B. Jehosua írók és Daniel Kahneman Nobel-díjas közgazdász is. A petíciót több európai ország parlamentjének is elküldik, hogy ezzel is támogassák az Izrael mellett létrejövő, független palesztin állam széleskörű elismerését.

A petíciót a három ismert író mellett több mint 800 izraeli, főként közéleti személyiségek írták alá, méghozzá azzal a céllal, hogy lehetőleg az összes olyan európai parlamentnek eljuttassák, amelyek baráti kapcsolatokat ápolnak Izraellel. A petíció aláírói kiállnak egy Izrael mellett létrejövő, önálló Palesztina mellett, és arra kérik az európai országok nemzeti parlamentjeit, hogy szorgalmazzák a palesztin állam elismerését.

Ámosz Oz
Ámosz Oz

„Mi, izraeli állampolgárok, akik Izrael biztonságát tartjuk szem előtt, aggódva figyeljük a kialakult politikai patthelyzetet, valamint a megszállás és a telepek építésének folytatását, amelyek a palesztinokkal való konfliktusokhoz vezetnek és akadályozzák a rendezés lehetőségét. Világos számunkra, hogy Izrael létezését és biztonságát csak egy, Izrael mellett, a ’67-es határok alapján létrejövő palesztin állam garantálhatja, úgy, hogy Izrael elismeri Palesztinát és Palesztina is elismeri Izraelt. Az önök kezdeményezése a palesztin állam elismerésével, előremozdíthatja az esélyt a békére és a konfliktus megoldására ösztönözheti az izraelieket és a palesztinokat” – szerepel az európai parlamenteknek elküldött petíció szövegében.

Korábban már a spanyol, a brit és a francia parlament is szimbolikusan a palesztin állam elismerése mellett szavazott. Nemrég pedig az ír és a portugál parlament is hasonló lépésre szánta el magát. Elsőként viszont a svéd kormány döntött az önálló palesztin állam elismerése mellett. Az Európai Parlament elvben szintén a palesztin állam elismerése mellett döntött.

Forrás: haaretz.co.il

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp