Egy kis csillogás a karácsonyfa alá?

Nem, most nem arról fogunk írni, hogy mit jelent a „Szidur a karácsonyfa alatt” (© Konrád Miklós), inkább valami aktualitást mutatunk. Mondjuk egy olyan 18. századi tórapólyát, amelyen egy egészen időszerű dátum található.

Az „Itt lakott Rosenthal” kiállításban látható egy szép régi tórapólya. A feltekercselt tóratekercs pergamenjének rögzítésére szolgáló tórapólyák használata az askenáz közösségekben alakult ki, létezésére a 16. századtól vannak adatok. A gyakorlat szerint az újszülött fiúgyermekek körülmetéléskor használt pólyáját négy részre szabták és hosszú csíkká varrták össze, majd kihímezték és a zsinagógának adományozták. A tórapólyák szövege azonos: „N., a tiszteletreméltó NN fia szerencsés csillagzat alatt született a hét napján, nap – hó–év. Az Örökkévaló növelje fel a Tórához (bar micva), a hupához (házasság) és a jó tettek végrehajtásához, amen, szela”. A betűket gyakorlott szófer rajzolta elő, majd a hímzőnő virágokkal, növényi indákkal, geometrikus formákkal és a betűk fölé helyezett koronákkal díszítette a betűket.

A kiállításban szereplő pólyát a kis időszámítás szerint 5540-ben (azaz 1779-ben) Tévét hó harmadik napján született Simon tiszteletére hímezte édesanyja. A tévét hónap és a betűkkel kiírt évszám között egy kis hímzett bak és a „mazal gedi” (bak csillagjegye) is megjelenik, jelezve, hogy a rabbinikus ódzkodás ellenére a csillagjegyek nem csak az ókorban voltak jelen a zsidó tradícióban. A kis bak mellett a Tórát és az esküvői baldachint (hupát) is ráhímezték. A nyitott tóratekercs rajza mellett a „Mózes tórája az igazság”, az esküvői sátor rajza mellett a hupa hagyományos felirata is látható: „Vígság hangja és öröm hangja, vőlegény hangja és menyasszony hangja.” (Jeremiás 33:11)

Amikor a kis Simon született, még nem volt zsidó anyakönyvezés, így születési adataira ez a hímzett vászondarab az írásos bizonyíték. A héber dátumot átszámítva a polgári dátum szerint 1779. december 12-én született, de a zsidó dátum szerint születésének évfordulója idén karácsony estére (erev karácsony?) esik, hiszen idén a szenteste tévét hónap 3-án lesz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp