Idén 100 éves a Joint/JDC

Az American Jewish Joint Distributoin Committee-t (JDC-t) a legnagyobb zsidó segélyszervezetként tartják számon. Küldetésük, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a zsidóknak, akiknek nélkülözniük kell vagy valamilyen veszélyes helyzetbe kerültek. Az egyének felkarolása mellett, fontosnak tartják, hogy a megerősítsék a zsidó közösségi életet is.

A JDC összesen 70 ország zsidó közösségét támogatja az USA állampolgárainak segítségével. Az elmúlt 100 évben a szervezet meghatározó szerepet játszott a zsidó közösségek életében. Ez alatt az idő alatt történelmünk hol szürkébb, hol színesebb napokat tartogatott. A Joint 1914-ben, az I. világháború alatt jött létre New Yorkban az Európában és a Palesztinában élő zsidók megsegítésére, annak a tórai parancsnak eleget téve, miszerint a szegényeket és az elesetteket támogatni kell.

A JDC ülése 1918-ban
A JDC ülése 1918-ban

A szervezet tehát minden erejével azon van, hogy támogassa a nélkülöző zsidókat, ugyanakkor a nem zsidó származású bajba jutott embereket is. A JDC által támogatott szervezeteknek 1939 végéig nagyjából 110 ezer zsidót sikerült kimenekíteniük Németországból. A II. világháborút követően, jelentős szerepet vállaltak a túlélők és a menekültek támogatásában, származástól függetlenül. Nem csak Európában, de Latin-Amerikában és Ázsiában is kapaszkodót nyújtanak a zsidó közösségeknek.

Közép- és Kelet-Európában, valamint a volt Szovjetunió országaiban a Joint nélkül valószínűleg nem maradt volna fenn a zsidó közösség egy kis része sem. A JDC International Development Program világszerte segítséget, illetve hosszú távú fejlesztési támogatást ad a természeti katasztrófákat és háborús tragédiákat elszenvedett országokban. A program keretein belül több százezer ember életét tudták megmenteni. Mindemellett említésre méltó támogatást nyújt a reménytelen szegénységben élőknek. Modellt állít korszerű egészségügyi és szociális ellátások bevezetéséhez és módszertani ismeretek átadásával is segíti a fejlődést.

Jemeni zsidók a JDC Izraelbe tartó gépére szállnak 1951-ben
Jemeni zsidók a JDC Izraelbe tartó gépére szállnak 1951-ben

Azok a zsidók, akik nélkülöznek, a JDC-hez fordulhatnak annak érdekében, hogy megkapják az alapvető életben maradáshoz szükséges ellátást. Ezen felül némi segítséggel lehetőséget kapnak arra, hogy saját erőből biztosíthassák a megélhetésüket. Így részt vehetnek Joint által szervezett tréningeken, hogy munkát találjanak, vagy ösztöndíjat kaphatnak egyes oktatási intézményekbe. Ma már adott a lehetőség, hogy megosszuk egymással a tapasztalatokat, és a Joint-on keresztül egy világszintű hálózat alakulhasson ki. Így a zsidó kulturális és közösségi élet újra létre tudott jönni a szervezetnek köszönhetően.

Természetesen az országok támogatásából nem maradhat ki Izrael sem. Annak ellenére, hogy az ország gazdasága folyamatosan fejlődik, mégis itt figyelhető meg a legnagyobb szakadék a gazdagok és a szegények között. Az izraeli lakosság 25 százaléka él szegénységben, így jelentős mértékű támogatásban részesülnek a Joint alapítványtól. A JDC az élet minden területén segíti az izraeli zsidóságot.

A szervezet fontosnak tartja továbbá, hogy gondoskodjon a folyamatos utánpótlásról is. Fiatal vezetőket képeznek arra, hogy továbbadják a kulturális és tradicionális értékeket, generációról generációra. A fiatalok a képzések által motiváltakká válnak, és még erősebbé válik az identitásuk.

A JDC Haiti újjáépítésében is segít
A JDC Haiti újjáépítésében is segít

Magyarországon 1991-ben nyitotta meg irodáját a Magyarországi Zsidó Szociális Segély/MAZS Alapítvány. Azóta több partnert is szerzett magának, és együtt, több mint 100 ezer emberen tudtak segíteni. Céljuk, hogy itthon is létre jöhessen, egy önfenntartó és nyitott zsidó közösség, a holokauszt túlélők és a rászorulók támogatása, illetve a hagyományok és a kultúra megőrzése. A világszervezethez hasonlóan, a MAZS sem feledkezik meg a nem zsidó támogatásra szoruló emberekről.

A jubileumi évforduló alkalmából különleges kiállítás tekinthető meg a Bálint Házban, december 18. és január 2. között, amely a Magyar Zsidó Levéltárral való együttműködés eredményeként, érdekes régi képeket, illetve dokumentumokat mutat be, az 1945-53-as korszakból.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp