Megvannak a Hanukatalizátor Díj nyertesei

A Bálint Ház idén is átadja a közösség szavazatai alapján megítélt Hanukatalizátor Díjat két kategóriában, a leginnovatívabb, a közösségért dolgozó szervezetnek, illetve egyénnek. A hajtás után pedig már a nyertesek is megtekinthetők.

A díj az 5774. zsidó naptári év élő és aktív, zsidó közösségért munkálkodó projektjeit/szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékeli, melyek formai vagy tartalmi innovációt jelentenek az önszerveződésben. A díjjal a Bálint Ház szeretné kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja és szeretnék, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért.

A Hanukatalizátor egyéni győztese: Toronyi Zsuzsanna

Toronyi Zsuzsanna idén lett a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, ahol 1995 óta dolgozik levéltárosként és muzeológusként. Sokéves, szívós munkával kutatja és dolgozza fel a magyarországi zsidó örökséget. Egyre szélesedő kapcsolati hálót alakít ki hazai és külföldi archívumokkal, múzeumokkal, kutatóintézetekkel.

Toronyi Zsuzsanna
Toronyi Zsuzsanna

A „poros levéltár” érdekes kincsesbányává válik munkája nyomán, digitálisan is közzéteszi a feldolgozott zsidó örökséget. Munkássága nyomán rendszeressé váltak az interaktív kiállítások. A magyarországi zsidóság képes története c. kötet szerzőtársa. Tanítványaiból és önkéntes munkatársakból kiépített csapat is segíti a zsidó örökség digitális bemutatását. Ezen kívül rendszeresen ír remek cikkeket a Kibicnek is.

A Hanukatalizátor innováció győztese: Csillagos Házak (OSA Archívum)

A zsidó törvények alá eső magyaroknak, akik 1944. április 5-e óta ruhájukon hatágú sárga csillagot voltak kénytelenek viselni, június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, az ún. csillagos házakba kellett költözniük. A június 16-i rendelet előírta, hogy a lakók – régiek és frissen beköltözöttek – házaik bejárata fölé jól látható, mint a rendelet fogalmazott, „kanárisárga” Dávid csillagot helyezzenek el.

Az OSA Archívum, Budapest történetének erről a tragikus és szégyenletes fejezetéről, a csillagos házak történetén keresztül emlékezik meg. Honlapjukon igyekeznek minél több kapcsolódó tartalmat elhelyezni, és arra biztatnak mindenkit, hogy ossza meg velük a családokhoz, vagy az épületekhez kötődő dokumentumait és történeteit.

Csillagos Házak
Csillagos Házak

A Csillagos Házak a Holokauszt Emlékév egyik legjelentősebb programja volt. Amely, 7000 embert mozgósított a Facebookon. A fővárosiak mintegy 150 háznál tartottak megemlékezéseket. Erre az alkalomra Budapestre érkezett Soros György is. A Csillagos Házak programvezetője Rév István, a budapesti CEU történelem és politológia professzora és az OSA igazgatója.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp