A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából nyílt kiállítás Szentendrén

A jeruzsálemi Izrael Múzeum zsidó kéziratok és szertartási tárgyak anyagából nyílt tárlat a Szentendrei Képtárban. A kiállítás egyedülálló anyaga először szerepel magyarországi múzeumokban, a kiállított tárgyak révén a látogatók megismerhetik a legfontosabb zsidó ünnepeket.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Ferenczy Múzeum igazgatója és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) elnöke elmondta: a műtárgymásolatok tematikus egységekben láthatók és a zsidó vallás legfontosabb szertartási tárgyait, illetve szertartásokon használt legfontosabb kézirattípusait mutatják be az ókortól az újkorig. Egyebek mellett látható miniatűr másolat a Holt-tengeri tekercsekről, a tárgycsoportok között találni amuletteket és külön egységet alkotnak a házasságlevelek – említett példákat az MVMSZ elnöke.

A kiállításban a zsidó vallás kapcsán minden fontos fogalom felbukkan, így például a pészah, a széder, a sabbath, a purim, a megnyitó időpontja pedig éppen a hanukával esik egybe – mutatott rá Kálnoki-Gyöngyössy Márton. Az érdeklődőket a múzeumi szövetség által készített kiállításvezető segíti a tájékozódásban, de tárlatvezetések is lesznek – tette hozzá.

A megnyitón köszöntőt mondott Ilan Mor nagykövet, a tárlatot Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója nyitotta meg, a vándorkiállítás február végéig látható Szentendrén, utána Kaposvárra érkezik.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp