Franciaország: az európai antiszemitizmus központja

A sokszor harsány kelet-európai verbális antiszemitizmus dacára jelenleg a felvilágosodás hazája a legveszélyesebb hely az európai zsidóság számára: az antiszemita tettek és támadások száma több mint duplájára nőtt Franciaországban az év első tíz hónapjában.

Múlt hét hétfőn, Creteil-ben, Párizs zsidó negyedében három fegyveres behatolt egy fiatal pár lakásába, a 19 éves nőt megerőszakolták, 21 éves partnerét lekötözték és lefogták, majd kirabolták őket. A támadók nyíltan közölték, azért törtek rájuk, “mert zsidók”, és azt hitték, akkor biztos sok pénzük van. Az újabb támadás épp egy hónappal azután történt, hogy egy francia zsidó szervezet felmérése szerint 2011 óta 45 százalékkal (!) nőtt az antiszemita támadások száma, az elkövetők többnyire muszlim bevándorlók.

Az esetet követően december 7-én vasárnap több százan tüntettek a hétfői antiszemita támadás helyszínén. A megmozduláson részt vett Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki kijelentette: „a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni harcot nemzeti üggyé kell tennünk, valamennyi érintett közigazgatási szerv, a képviselők, az egyesületek és a különböző vallások képviselőinek bevonásával”.

Cazeneuve a créteil-i vasárnapi megemlékezésen
Cazeneuve a créteil-i vasárnapi megemlékezésen

Cazeneuve elismerte, hogy az antiszemita tettek és támadások száma több mint duplájára nőtt Franciaországban az év első tíz hónapjában. Jelezte, hogy a belügyminisztérium adatai szerint az első félévben 930 bizonyítottan antiszemita ügyben indult eljárás.

Korábban rabbikat támadtak meg, boltokat, zsinagógákat gyújtogattak Franciaországban. Nehéz feledni a fiatal bolti eladó, a marokkói zsidó családból származó Ilan Halimi esetét is, akit 2006-ban muszlim fiatalok kifejezetten antiszemita gyűlöletből elraboltak, három hétig kínoztak, majd megöltek.

Az agresszív támadásoknak csak az egyik oka a franciaországi muszlim bevándorlók sajátos helyzete, hiszen azokat szociális okok nem magyarázhatják. Lényegesebb odafigyelni a radikális iszlám térnyerésére (egyébként Németországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is), valamint a főként baloldali véleményformálók több évtizede tartó, egyoldalúan Izrael-ellenes hangulatkeltésére. Pontosan írja a United with Israel: “sikk” lett Izraelt szidni.

Antiszemitizmus elleni tüntetés Créteil-ben, Párizs zsidó negyedében
Antiszemitizmus elleni tüntetés Créteil-ben, Párizs zsidó negyedében

A világ számos országában drámai az emberi jogok helyzete, diktatúrák és autokráciák tapossák lábbal az etnikai és vallási kisebbségek jogait, a szólás- és véleményszabadságot, mégis, a mainstream média valamiért az izraeli-palesztin konfliktus legkisebb rezdülésére is azonnal “anticionizmussal”, Izrael-ellenességgel, a zsidó állam termékeinek bojkottjával reagál.

Izrael és az Egyesült Államok után Franciaországban él a legtöbb zsidó a világon. Az izraeli belügyminisztérium adatai szerint viszont tavaly Franciaországból emigráltak a legtöbben Izraelbe, 4566-an, ami a franciaországi zsidó vezetők szerint a romló francia gazdasági helyzettel és az egyre nyíltabb antiszemita hangulattal magyarázható.

Forrás: mti.hu + zsido.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp