Felbomlik az izraeli kormánykoalíció, előre hozott választások lesznek

Koalíciós viták miatt a parlament feloszlatása és előre hozott választások kiírása mellett foglalt állást Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. “A miniszterelnök azt tervezi, hogy a parlament mielőbbi feloszlatását kéri, és a néphez fordul, hogy egyértelmű felhatalmazást kapjon Izrael vezetésére.

A miniszterelnöki hivatal arról is beszámolt, hogy a jobbközép Likud Pártot vezető Netanjahu menesztette Jaír Lapid pénzügyminisztert, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt elnökét, valamint Cipi Livni igazságügy-minisztert, aki a szintén centrista Tnua (Mozgalom) párt elöljárója.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Ezt azzal indokolta Netanjahu, hogy a két centrista pártvezér-miniszter a közelmúltban élesen bírálata a kormány egyes lépéseit. A kormányfő azt hangoztatta, “nem fogja tolerálni a belső ellenzéket” kabinetjében.

Netanjahu döntését megelőzően az izraeli televízió információi szerint megszerezte az ultraortodox pártok ha nem is írásba foglalt, de elvi egyetértését arról, hogy amennyiben jövőre ismét ő alakíthat kormányt, akkor részt vesznek majd a koalícióban, az ő irányítása alatt. Az előzetes politikai háttéralku megkötését a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva kedd esti sajtótájékoztatóján tagadta.

Cipi Livni
Cipi Livni

Netanjahu kedd este rendkívüli, a televízió által közvetített sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a jelenlegi körülmények között nem lehetett tovább kormányozni az országot és ismét hevesen bírálta Jaír Lapidot és Cipi Livnit. Puccsnak nevezte Lapid politikai lépéseit bíráló nyilatkozatait, élesen elítélte és felelőtlennek nevezte azokat.

A televízióban megszólaltatott szakértők szerint várhatóan jövő márciusban lesznek az előre hozott választások. Ezzel kapcsolatban már közvélemény-kutatást is végeztek, noha a választók a kutatók szerint nem értik, miért van szükség ismét arra, hogy alig két évvel a jelenlegi kormány megalakulása után ismét az urnákhoz járuljanak.

Jaír Lapid
Jaír Lapid

A tízes csatorna felmérése szerint a százhúsz parlamenti mandátumból a Likud szerezné a legtöbbet, huszonkettőt. Naftali Bennet Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű telepeseket támogató jobboldali pártja lenne a második tizenhét parlamenti hellyel, a szociáldemokrata Munkapárt tizenötöt, Avigdor Liberman jobboldali Iszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártja pedig tizenkét mandátumot szerezne. A szakértők hangsúlyozták, hogy a kampány időszakában még komoly változások is történhetnek a pártok népszerűségi sorrendjében.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp