Özönlenek Izraelbe a muszlim turisták

A legtöbbjük országával nincs is diplomáciai kapcsolat. A látogatók többsége vallási célból érkezik.

Több mint 250 ezer turista érkezett Izraelbe 2009 óta olyan muszlim és arab országokból, amelyek egy részével nincs is diplomáciai kapcsolata. Közülük szinte mindenki vallási célból látogatta meg a zsidó államot, de volt köztük olyan is, aki üzleti úton járt, vagy vásárolni ment oda.

Zarándokok Indonzéiából

A legtöbben, 124 719-en Indonéziából érkeztek, amelynek nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel. Ezen belül 2013-ban több mint háromszor annyian látogattak oda, mint 2009-ben, a trend tehát emelkedő.

muszlim utasok a tel avivi Ben Gurion repülőtéren
muszlim utasok a tel avivi Ben Gurion repülőtéren

A világ legnépesebb muszlim országa 2012-ben ugyan nyitott egy konzulátust a ciszjordániai Ramallahban, amelyet egy nagyköveti státuszú diplomata vezet, azt azonban hivatalosan a Palesztin Nemzeti Hatósághoz akkreditálták. A konzulátus ugyanakkor munkája jelentős részét az Izraellel kapcsolatos ügyek teszik ki. A két ország között kereskedelmi és biztonságpolitikai kapcsolatok is vannak. Az izraeli állampolgárok kaphatnak vízumot Balira, Izraelbe pedig sok indonéz zarándok látogat el.

Emelkedő trend minden küldő országnál

A második legtöbb látogató, szám szerint 81 ezer a szomszédos Jordániából érkezett 2009 óta, amellyel Izraelnek az 1994-es békekötés óta van teljes diplomáciai kapcsolata. Tavaly megduplázódott a számuk 2009-hez képest.

Biztonsági készültség a Ben Gurion reptéren
Biztonsági készültség a Ben Gurion reptéren

Malajziából 23 483 látogattak a zsidó államba, noha nincs diplomáciai kapcsolat a két ország között (bár kereskedelmiek vannak). A növekedés itt még meredekebb: 2009-ben még csak 584-en érkeztek az ázsiai országból, 2013-ban már 7859-en.

Az 1979 óta szintén teljes diplomáciai kapcsolatokkal rendelkező Egyiptomból 13 333-an látogattak Izraelbe, a külkapcsolati irodáját is 2000-ben bezáró Marokkóból pedig 2239-en. Végül olyan, Öböl-menti országból is érkeztek néhányan, mint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Katar.

Szigorú biztonsági ellenőrzés

Izrael eddig arra való hivatkozással nem hozta nyilvánosságra ezeket a számokat, hogy nem akarta megtörni a pozitív trendet – írja az ynetnews. Az ilyen országokból érkező látogatók vízumkérelmét a Shin Bet biztonsági szolgálat ellenőrzi, mielőtt a külügyminisztérium és a bevándorlási hivatal jóváhagyja. Ha ezek a beutazók a belépéskor kérik, az izraeli hatóságok nem pecsételnek az útlevelükbe, hogy ne legyen problémájuk a belépéssel más országokba.

Forrás: origo.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp