Az Iszlám Állam azt állítja: elfogta a kurdokkal harcoló izraeli-kanadai nőt

Gill Rosenberg az első külföldi nőként érkezett Szíriába a hónap elején, hogy a kurdok oldalán harcoljon a terrorszervezet ellen. A hírek szerint nem küzdhetett sokáig: az Iszlám Állam fegyveresei elrabolták – jelentette szíriai dzsihádista blogokra és weboldalakra hivatkozva az izraeli 2-es csatorna. A 31 éves nő Tel Avivból utazott Szíriába. Néhány hete azt mondta az izraeli rádiónak: humanitárius és ideológiai okai egyaránt voltak annak, hogy csatlakozott a kurd harcosokhoz, akik “a testvéreink és a gonosz ellen küzdenek.” Gill Rosenberg történetét itt olvashatják. A Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat nem tud részleteket azokról a dzsihádista oldalakról, amelyek az elfogásáról és elhurcolásáról hírt adtak – írja a Jerusalem Post.

Gill Rosenberg
Gill Rosenberg

Az izraeli külügyi szóvivő azt mondta a Haaretznek: megpróbálják ellenőrizni a híreket, és megpróbálnak újakat is szerezni. A kanadai kormány is ugyanezt teszi. Az ottani szakértők egyébként kételkednek abban, hogy a túszejtésről közölt információ valós. Sokkal inkább úgy gondolják, hogy propagandacélokat szolgál a “cionista női katona” elfogásáról közzétett hír.

Az egyik, az Iszlám Állam médiahadseregéhez tartozónak vélt blogról, amely azt írta: több, a kurdok oldalán harcoló nőt fogtak el, köztük Gill Rosenberget is, mégpedig az ostromlott szíriai-török határvárosnál, Kobanénál. A jelentés szerint előzőleg több öngyilkos merényletet hajtottak végre dzsihádisták a kurd állások ellen, többeket megöltek, másokat pedig magukkal hurcoltak.

A dzsihádista oldalak olvasói egyből elő is álltak az ötleteikkel, hogy mit lehetne egy ilyen értékes tússzal kezdeni. A javaslatok fogolycserétől kezdve odáig terjedtek, hogy kényszerítsenek egy muszlim nőt a kivégzésére – írja a kanadai National Post. Az izraeli rádió szerint kurd források ugyanakkor azt állítják, hogy Rosenberg nem is volt azon a környéken, ahol a támadást végrehajtották a dzsihádisták.

Forrás: keletport.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp