Kukában találták meg az Eichmann-per anyagait

Adolf Eichmann náci vezér 1961-es izraeli periratanyagainak egy része kerül nemsokára árverezésre, miután egy szemetes kukában megtalálták az iratokat. December 2-án, a Kedem Aukciós Ház fogja eladásra bocsátani a papírokat, amelyek ára a becslések szerint akár 20000 dollárra is felmehet majd.

A dokumentumok egy részét egy elhagyott jeruzsálemi lakásban találták meg, állítólag az ügyészség egyik tagjáé voltak.

Eichmann a tárgyalás alatt a börtönben
Eichmann a tárgyalás alatt a börtönben

A Kedem Aukciós Ház képviselője, Meron Eren azt nyilatkozta, szerencse, hogy a papírok nem vesztek el, először egy jeruzsálemi szemetesben találtak iratokat, aztán vezettek a nyomok abba a lakásba, ahonnan további részek kerültek elő.

Az európai zsidóság kiirtásának megszervezéséért felelős Adolf Eichmann Németországból Argentínába menekült a 2. Világháború után, majd 1960-ban fogta el az izraeli Moszad. 1962. május 31-én akasztották fel, egy 4 hónapos tárgyalást követően.

A tárgyalás
A tárgyalás

A most árverezésre bocsátott dokumentumok között szerepel Golda Meir, Izrael akkori külügyminiszterének írásos nyilatkozata, leírások Eichmann testbeszédéről a büntetőper ideje alatt, és a végső ítélethez fűzött megjegyzések. Előkerültek fotók a bíróságról is.

Egy dokumentumban azt kérdezi egy ügyvéd: „észrvette, hogy egy teljes órája mozdulatlanul áll? Egyetlen izom mozog csak rajta: az, amelyik az ádámcsutkáját mozgatja. És abból látszik, hogy nem nyugodt…”

Néhány irat azzal foglalkozik, hogy törvényesen rabolta-e el a Moszad Eichmannt. Az egyik írás szerint Golda Meir igazolja, hogy az elfogatást és Eichmann átszállítását Izraelbe hosszas tárgyalások előzték meg Argentína és Izrael között, és a megoldást mindkét állam elfogadta.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp