A főzés tíz parancsolatja: 7. Ne vacakolj – Töltött paprika

Anyám egyik legnagyobb kunsztja az volt, hogy fél óra alatt be tudott indítani egy háromfogásos ebédet, ha beállított hozzá váratlanul az ember, akár többedmagával is. A lényeg, hogy akármi is volt az az étel, a lehető legfinomabb legyen, és a lehető legkisebb faksznival készüljön el. Részlet Dés Mihály gasztronómiai anyaregényéből és egy töltött paprika recept.
Anyám nem sajnálta az időt, fáradságot a főzésre, de fölöslegesen nem kínozta magát. Ha szezon idején lehet megfizethető, finom, friss gyalult tököt kapni, minek nekiállni gyalulni? Az más kérdés, hogy inkább ezt a piacon vett friss gyalult tököt fagyasztotta le, mintsem hogy mélyhűtöttet vett volna. De ez nála nem elvi kérdés volt, hanem gyakorlati. Mert például a spenótnál – ahol akad jó minőségű mirelit márka – nem vacakolt a drága, munkaigényes és nem túl kiadós friss levelekkel, legalábbis, amikor a hagyományos spenótfőzeléket (159. oldal) készítette, mert ott nem értékelhető a különbség.

Itt szeretnék kitérni anyám főzési zsenijének egy másik aspektusára, ami tulajdonképpen lehetne külön parancsolat is, de hogy nézne ki belőlük? Még azt hinnék, hogy überelni akarom Mózest. Szóval arról van szó, hogy az én mamám takarékos volt ugyan, de nem pitiáner. A minőség volt az első, de törekedett azt minél olcsóbban megteremteni. Egy héten jó, ha egyszer ment piacra, de akkor alaposan bejárta és – a kofák nagy örömére – az árut még annál is alaposabban megcsócsálta.

Miért vegye meg ugyanazt (vagy még randábbat) drágán, amikor kicsit arrébb olcsón is megkaphatja. […]Viszont a tojást – amivel, mint tudjuk, hákli-mákli volt – mindig Marika néninél, egy déjtári palóc anyókánál vette a Fehérvári úti piacon, aki pedig valamivel drágábban adta. Igaz, Marika néni minden áruja olyan, hogy megéri egy kicsit többet fizetni érte.

Szóval az árral se lacafacázott a mama, mint ahogy semmivel se. Mindig az egyszerűbb, gyorsabb megoldást kereste. Nemcsak a mélyhűtő megszállottja volt, hanem minden háztartási gépé, ami megkönnyítette a dolgát. A kuktáé – amíg nem találtak föl jobbat –, a römertopfé – ha még emlékszik valaki erre a fedett, tűzálló, retró cserépedényre –, a turmixé, a tefloné, a mikróé, a botmixeré…, de nem tartozott azokhoz a kényszeres vásárlókhoz, akiknél úgy halmozódnak a titokzatos gépek, mintha befektetési szándékkal vennék őket.

 

Töltött paprika
“Te is csak folyton kritizálod a töltött paprikát, de most is már
másodszor veszel belőle.”


Hozzávalók
1 liter paradicsomlé, ha kell, plusz még egy kis paradicsompüré is • ½ kg darált hús, mindegy milyen, tetszés szerint (pl. pulyka felső comb) • ½ kg rizs • 1 kisebb vöröshagyma vagy egy nagyobbnak a fele • 5-7 db paprika – mérettől függően (ha nagy, ketté vágom) • 2 gerezd fokhagyma • 1 tojás • 2 púpozott kávéskanál édes pirospaprika • só, bors • 1 kiskanál Vegeta • 1 mokkáskanál cukor a paradicsomszószba

Elkészítés
A rizst előfőzöm: pici vízben, kis sóval, félig megpuhítom. Amikor forrni kezd, takarékra teszem, hogy fölvegye a vizet. Van, aki nyersen teszi a töltelékbe, de akkor a paprikában fog megduzzadni és nagyon ki kell centizni a mennyiséget. Van egy másik megoldás: az ujjammal lukat nyomok a gombócba, hogy legyen hova nőnie a dagadó rizsszemeknek. Közben a paprikát kicsumázom, az ereitől megtisztítom. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, borsot, vegetát és paprikát kézzel összedolgozom a darált hússal, majd a tojást is beleteszem, végül pedig belekeverem a rizst. Ezután odateszek sós vizet forralni, annyit, hogy majd majdnem ellepje a paprikát. Megtöltöm a paprikát, majd beleteszem a forrásban lévő vízbe. A maradékból vizes kézzel gombócokat formálok, és azt is belerakom a vízbe. Úgy 3/4 órát főzöm, majd belerakom a paradicsomlevet meg a cukrot, és fölforralom. A paradicsomot lehet rántással vagy anélkül is csinálni. Nem szabad keverni, csak rázogatni.

Dés Mihály: 77 pesti recept, gasztronómiai anyaregény
Kiadó: CORVINA KIADÓ KFT
Oldalak száma: 216
ISBN: 9789631361988
Kiadás éve: 2014
Illusztráció: DÉS MARCI RAJZAIVAL

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp