Budapesten vezekelt a náci tömeggyilkos unokája

Ki az, aki „Sose felejts” figyelmeztetést, egy Dávid-csillagot és három holokauszttúlélő nevét tetováltatja a melléra, és így vezekel? Ő Rainer Höss, akinek a nagyapja, Rudolf Höss az auschwitzi haláltábor parancsnokaként több mint egymillió ember, köztük 430 ezer magyar zsidó gyilkosa volt. Rainer Höss az Élet Menete Alapítvány rendezvényén járt Budapesten. Rainer Höss 12 évesen tudta meg, hogy nagyapja az egyik rettegett náci tömeggyilkos, aki az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokaként több mint egymillió zsidót küldött a halálba. Pénteken az Élet Menete Alapítvány díjátadó rendezvényén járt Budapesten.

Rainer Höss
Rainer Höss

Nagyapja bűneinek terhével a lelkében járja Európát Rainer Höss, aki egyrészt így dolgozza fel náci őse kegyetlen „hagyatékát”, másrészt igyekszik minél több fiatal figyelmét felhívni arra: nem történhet meg újra az, aminek már évtizedekkel ezelőtt sem szabadott volna megtörténnie.

Höss – nem összekeverendő Adolf Hitler helyettesével, Rudolf Hess-szel – közvetlenül felelős mintegy 1,1 millió zsidó haláláért, köztük 430 ezer, Magyarországról elhurcolt és a haláltáborban elpusztított magyar emberéért. Höss felügyelte továbbá Joseph Mengele emberkísérleteit.

Kisfilmben óvott a veszélytől

Az Alapítvány rendezvényén levetítették azt, az idén májusi EP-választásra készült svéd kampányfilmet, amelyben Rainer Höss az Európa-szerte felerősödő szélsőjobboldali pártokra figyelmeztetett, és arra szólította fel Európát, hogy mondjon nemet erre, menjen el szavazni.

„Én jobban ismerem a felejtés iránti vágyat, mint a legtöbb ember. (…) Azonban sohasem szabad elfelejtenünk a múltunkat, bármennyire fájdalmas is. Mert ha elfelejtjük, akkor a történelem megismétli önmagát. Attól félek, most éppen ez történik. Ha nem teszünk semmit, akkor semmit sem tanultunk”.

Ketten vehettek át elismerést

Az Élet Menete Alapítványnak a holokauszt emlékévhez kapcsolódó rendezvényén – melyen megjelent a lengyel, a kanadai és az izraeli nagykövet is, az amerikai ügyvivő, André M. Goodfriend pedig videoüzenetet küldött – először adták át a Kézdy György díjat.

Az első díjazottak Mátraházi Ferenc magyar-történelem szakos középiskolai tanár Tatabányáról, és Székely János teológus, esztergom-budapesti segédpüspök.

Mátraházi Ferenc
Mátraházi Ferenc

A díjat két olyan embernek ítélik oda, akik hivatásuk során vagy egyéb tevékenységükkel kiemelkedő teljesítménnyel szolgálják azokat a célokat, amelyeket az Élet Menete Alapítvány is sajátjának vall: hitelesen emlékezni és emlékeztetni a történelem meghatározó eseményeire, amelyek nemzeti, történelmi identitásunk részei.

A holokauszt hetvenedik évfordulójára szervezett emlékév lezárása alkalmából tartott ünnepségen és díjátadáson az egyik díjazott, Székely János kiemelte, hogy a történelmi sebeket gyógyítani kell – írták.
Az alapítvány tájékoztatása szerint a segédpüspök hozzátette, hogy a Keresztény-Zsidó Tanács társelnökeként az egyik fő célja, hogy végre megfelelő középiskolai tananyagot állítsanak össze a magyarországi zsidók által alkotott magyar értékekről a művészetben és a gazdaságban.

Székely János
Székely János

Forrás: mti.hu + origo.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp