“Itt az alkalom: meneküljetek!”

A Világ Igaza-díjat, számos magyar származású ember tudhatja magáénak. A Magyarország 1938–1941-es visszacsatolások következtében megnövelt területén zsidókat mentő állampolgárok, diplomaták és egyházi személyek közül eddig több mint 750-en kapták meg a kitüntető címet. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat, a teljesség igénye nélkül. Breuer Pál

1944-1945-ben Breuer Pál ezredes a 85. újonckiképző ezred parancsnoka volt. A háborús vereség árnyékában arra törekedett, hogy a németek és nyilasok ezredét saját céljaikra ne tudják használni. 1944. év december havában egy csallóközi községben állomásozott, mikor nyilas propagandisták jelentek meg, hogy Budapest védelmére az ezred zászlóaljainál különböző nyilas alakulatokba katonákat toborozzanak. Az ezredes szóbeli parancsokat adott ki arra vonatkozólag, hogy a zászlóalj tisztjei beszéljék le az embereket a nyilasokhoz való átlépésről.

Breuer Pál
Breuer Pál

1945. április 30-án a felső-bajorországi Mittenwaldban Breuer Pál parancsnoksága alatt lévő állományba befogadták, ekként megmentették Dick Gábor, Fried Géza, Friedmann József, Weisz Févics, Lőwy Gábor, Izrael Dezső, Waldmann Ernő zsidó deportáltakat. Az üldözés, a halálos veszély elől védelmükbe vették, mindennel ellátták őket. A tisztikar és a legénység előtt Breuer ezredes parancsban kihirdette, szemléi alkalmával nyíltan hangoztatta, hogy vallási és felekezeti különbség nélkül minden honfitársat meg kell védeni az üldöztetés és németek ellen.

Fleischmann Ottó

Felischmann Ottó 1896-ban született. Sigmund Freud tanítványa volt Bécsben, ahol számos egyéb pszichoanalitikussal volt kapcsolatban. Miután a nácik megszállták Ausztriát, Fleischmann Budapestre utazott. 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Svéd Külügyminisztériumtól kapott védelmet, Raul Wallenbergen keresztül. Ezután Fleischmann Wallenberggel dolgozott együtt, zsidómentési akciókban.

magyar világ igaza díjasok
magyar világ igaza díjasok

Később Fleischmann úgy látta, hogy Wallenberg lehetőségei kezdenek beszűkülni. Nyilas kapcsolatokat kezdett el keresni a továbbiakban. Egy kisebb csapata is volt, őket küldte felderítésre és mentésre is. Az egyik legfontosabb emberét, Szabó Károlyt felkészítette pszichológiailag a zsidómentésre. Arra ösztönözte, hogy vegyen egy fekete bőrkabátot, mivel az félelmet és tiszteletet vált ki az emberekből. A mentések után utoljára 1945 január 12-én találkoztak Raul Wallenberggel együtt, a Gyopár utcában. A háború után Fleischmann Amerikába költözött, és egy olyan, méltán híres pszichológia intézetet hozott létre, ahol még Marilyn Monroe is megfordult.

Kubinyi Zoltán

Kubinyi Zoltán egy munkaszolgálatos század parancsnoka volt, aki mindig humánusan bánt a hozzá beosztottakkal. Százada megjárta Ukrajnát, s a parancsnok a visszavonuláskor is igyekezett élelmet szerezni századának. Később, a német megszállást követően az osztag már magyar területen teljesített szolgálatot.

Kubinyi Zoltán
Kubinyi Zoltán

1944-ben, a nyilas hatalomátvétel után Kubinyi Zoltán parancsot kapott, hogy századát indítsa gyalogmenetben Németországba. Ő azonban másként döntött. Egyik este a kísérő csendőrök leitták magukat. A parancsnok késő éjszaka felkeltette embereit és közölte velük, hogy itt az alkalom a menekülésre. Kubinyi Zoltán azonban nem tartott velük, nem vette le katonai egyenruháját, nem akart bujkálni. Az az ember, aki százak életét mentette meg végül szovjet hadifogságba került, ahol már nem tettek különbséget kegyetlen keretlegény és életmentő tiszt között. Kubinyi Zoltán szovjet fogságban vesztette életét.

Zürcher Péter

Carl Lutz budapesti svájci konzul egy svájci ügyvédet, dr. Peter Zürchert nevezte ki ideiglenes képviselőjének Budapestre. Ez a lépés rendkívül nagy szerencsének bizonyult. Néhány nappal azelőtt, hogy a szovjetek elfoglalták Budapestet, Zürcher meghallotta, hogy az SS azt tervezi, a gettó 70 ezer lakóját az utolsó pillanatban kiirtja.

Zürcher megfenyegette az SS-parancsnokot, hogy háborús bűnösként bíróság elé állíttatja, ha véghez viszi rémes tervét. A fenyegetés bevált, az SS-parancsnok megtiltotta embereinek, hogy belépjenek a gettóba, sőt, még védelmezték is a zsidókat a nyilasoktól. Zürcher hősies tette miatt a pesti gettó lakói túlélték a háborút.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp