Újabb intifáda készülődik Izraelben?

Hat éve nem volt olyan súlyos támadás Jeruzsálemben, mint kedden, amikor két palesztin támadó négy embert megölt és nyolcat megsebesített egy nyugat-jeruzsálemi zsinagógában. Az elmúlt hetekben Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában is pattanásig feszültté vált a helyzet, és most különösen felgyorsultak az események.

Netanjahu kemény választ ígért

A lét palesztin támadó baltával, késsel és pisztollyal felfegyverkezve indított támadást. Négy embert, három amerikai-izraeli és egy brit-izraeli állampolgár halt meg, nyolc másikat pedig megsebesítettek. A támadást a Népfront Palesztin Felszabadításáért nevű csoport vállalta magára. A két támadót a rendőrök tűzharcban megölték, közben több rendőr is megsérült.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy Izrael kemény kézzel válaszol majd a palesztin agresszióra. A Gázai övezetet uraló, szélsőséges Hamász mellett Mahmúd Abbász palesztin elnököt tette felelősség a történtekért, szerinte ugyanis kölcsönösen uszítottak az elmúlt időszakban.

Abbász elítélte a zsinagógában elkövetett támadást, a Hamász és egy másik fegyveres csoport, az Iszlám Dzsihád viszont méltatta a történteket. A Hamász szerint a támadás válasz volt egy palesztin buszsofőr halála miatt. A férfit hétfőn találták meg felakasztva egy buszban Jeruzsálemben, a rendőrség szerint öngyilkosság történt, de a családtagok nem hisznek ebben.

A támadást Barack Obama amerikai elnök is elítélte. Az elnök írásos nyilatkozatban és újságíróknak nyilatkozva is terrortámadásnak minősítette az erőszakcselekményt. Obama egyúttal önmérsékletre szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, valamint arra, hogy “ebben a kényes pillanatban” mind vezetői szinten, mind az egyszerű állampolgárok szintjén működjenek együtt a térségbeli feszültség csökkentése érdekében. Szerinte a túlnyomó többség mindkét oldalon békét akar és hogy a gyilkosságok a feszültség és az erőszak spirálját indíthatják el a tágabb értelemben vett Közel-Keleten.

“Nincs és nem lehet mentség az ilyen, ártatlan civilek ellen elkövetetett támadásokra” – hangzott az Obama által kibocsátott kommüniké, amelyben az elnök együttérzését fejezte ki a mostani merénylet és más erőszakcselekmények áldozatai hozzátartozóinak.

Nem indultak komoly béketárgyalások

A Hamász és Izrael közötti konfliktus július 8-án újabb háborúba torkollt. A Gázai övezetből rakétákat lőttek ki izraeli területek felé, Izrael pedig folyamatosan bombázott, és végül szárazföldi csapatok is behatoltak a területre. A háború 50 napig tartott, augusztus végén törékeny tűzszünettel ért véget. A konfliktusban több mint 2100 palesztin, többségében civilek haltak meg, míg izraeli oldalon 72 áldozat volt. A háború után is feszült maradt a helyzet, amit több esemény is súlyosbított.

Október 1-jén Izrael újabb lakások építésére adott engedélyt az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, és a Telegraph összesítése szerint októberben izraeli nacionalisták titokban vásároltak ingatlanokat Kelet-Jeruzsálem Szilván negyedében. Az újabb ezer lakás építésének terve miatt az Egyesült Államok is tiltakozott. Most 200 ezer izraeli telepes él Kelet-Jeruzsálemben, a város ezen része azonban a palesztin vezetés álláspontja szerint a palesztin állam fővárosa kell, hogy legyen. Izrael szerint viszont Jeruzsálem a zsidó állam oszthatatlan és örök fővárosa, írja az MTI.

Forrás: index.hu

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp