Zsidó mesék – ötven rövidfilm a zsidóságról

Ötvenrészes rövidfilmsorozatot készíttetett az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH), amelyben ismert közéleti szereplők beszélnek a zsidósággal való kapcsolatukról. Többek között Bangó Margit, Erős Antónia, L.L Junior, Fullajtár Andrea, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Lackfi János, Szabó T. Anna és Szakcsi Lakatos Béla is megszólal a felvételeken.

A közlemény szerint az EMIH felkérésére Gárdos Péter filmrendező készítette el azokat a 2-6 perces videókat, amelyekben 50 művész, közéleti személyiség és tudós beszél arról, hogy milyen emléke vagy közvetlen tapasztalata van a zsidóságról.

A sorozat célja többek között a zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák lebontása és annak bemutatása, hogyan szembesülnek akár nem zsidó közéleti személyiségek is ezekkel az előítéletekkel. Az interjúalanyok többsége nem zsidó vallású-identitású és eltérően vélekedik a zsidó közösségekről és identitásról, de az EMIH szerint a filmekből megismerhető tapasztalatuk, véleményük egyetlen esetben sem kirekesztő vagy negatív.

A felvételeket az egykori csillagos házakban készítették, és a napokban valamennyi felkerül a YouTube videomegosztó portálra. A csütörtöki budapesti bemutatót követő hetekben Debrecenben, Pécsett és Szegeden is be fogják mutatni a filmsorozatot.

Gárdos Péter beszélgetőpartnerei között szerepel Bangó Margit előadóművész, Dér András filmrendező, Erős Antónia műsorvezető, Falusi Mariann énekes, Fullajtár Andrea színésznő, Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Grecsó Krisztián író, Havas Henrik műsorvezető, Karafiáth Orsolya költő, Kulka János színész, Laár András humorista, Lackfi János költő, Máté Gábor színész, Molnár Ferenc Caramel énekes, Szabó Győző színész, Szabó T. Anna költő, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp