Embermentők a második világháborúban 1.

A Világ Igaza díjat olyan nem-zsidó személyek kapják, akik a holokauszt idején zsidókat mentettek. A programot a Jad Vasem Intézet vezeti az Izraeli Legfelsőbb Bíróság közreműködésével. A cél, hogy megismerje a világ ezeket a bátor nőket és férfiakat. A kétrészes sorozat első felében két lengyel és egy holland embermentőről olvashatnak.

1. Irena Sendler 1965-ben kapta meg az elismerést

Irena Sendler
Irena Sendler

Habár sok lengyel katolikus közönyös vagy egyenesen ellenséges volt azzal a három és fél millió lengyel zsidóval szemben, akik a lakosság 10%-át alkották, volt néhány olyan lengyel állampolgár, aki kötelességének érezte, hogy segítsen zsidó szomszédjain. Irena Sendler is így tett, amikor a nácik elfoglalták Lengyelországot. 29 évesen szociális munkásként dolgozott.

Sendler kérte a barátait és a kollégáit, hogy segítsék a gettóba zárt zsidókat, akik élelem, gyógyszer nélkül, a külvilágtól teljesen elzárva sínylődtek. Sendler hitt abban, hogy lehet tenni valamit még akkor is, ha a nácik szigorúan tiltották a varsói zsidók és az árják közötti érintkezést. Szociális munkásként engedélyt kért a város Jóléti Osztályán, hogy bejuthasson a gettóba arra hivatkozva, hogy megvizsgálja az ottani higiéniás körülményeket. Azzal érvelt, hogyha a gettóban tífuszjárvány törne ki, az az egész városra veszélyes lehet.

Valójában azonban ez csak ürügy volt számára a bejutásra. A gettóban kapcsolatba lépett a zsidó szervezetekkel, és Sendler a barátaival együtt elkezdett segélycsomagokat csempészni a gettóba.

2. Jan Karski 1982-ben kapta meg a Világ Igaza díjat

Jan Karski
Jan Karski

Jan Kozielewski, álnevén Jan Karski szintén lengyel katolikus volt, Lodz-ban született, és a lengyel ellenállásnak dolgozott hírszerzőként a náci rezsim uralkodása alatt. Rendszeresen beszökött a varsói gettóba, hogy információkat hozzon és vigyen, amelyeket aztán megosztott a nyugati szövetségesekkel.

Ő volt az egyike azoknak az egyéneknek, akik személyes tapasztalataikkal nyomást gyakoroltak a Fehér Házra, hogy Amerika avatkozzon be az Európában kialakult helyzetbe.

3. Corrie ten Boomot 1967-ben tüntették ki

Corrie ten Boom
Corrie ten Boom

Corrie ten Boom egy kiemelkedően bátor asszony volt, aki számos zsidó életet mentett meg a második világháborúban.A keresztény ten Boom család óraművesként dolgozott a holland Haarlem városában. Bár a család nagy volt, az 1940-es években már csak Corrie, az apja, Casper és a nővére, Betsie élt a a családi otthonban.

Ten Boomék végül a saját otthonukban bújtattak zsidókat. Időről időre változott a számuk, attól függően, mennyi embernek volt rá szüksége. Kialakítottak egy titkos búvóhelyet arra az esetre, ha a nácik átkutatnák az otthonukat.

A barátaik építési anyagokat – például téglát – csempésztek be hozzájuk bőröndökben. Így építettek végül egy picike terültet egy álfal mögé, ahol állva épphogy elfért hat ember. Ten Boomék egy riasztó rendszert is beszereltek, hogy jelezni tudjanak a náluk lakóknak, hogy el kell bújniuk a fal mögé.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp