Izraeli világrekord digitális üvegnyomtatásban

Egy izraeli cég Guiness rekordot állított fel a világ legnagyobb digitális printerének kifejlesztéséért a múlt héten. A nyertes a kfar savai székhelyű Dip-Tech, amely üvegből és kerámiából készít digitális nyomatokat.
A nyomtató 18 méter hosszú, több mint kétszer nagyobb a Dip Tech második legnagyobb gépénél. Az AR18000-as nyomtató egyetlen üvegből 64 négyzetméter felületet képes nyomtatni. Összesen két ilyen nyomtató létezik a világon. A Dip-Tech termékét Izraelben készítik.

Egy Dip Tech digitális üveg nyomtató
Egy Dip Tech digitális üveg nyomtató

A Dip-Tech régóta gyárt nagyméretű nyomtatókat, amelyek alkalmasak használati tárgyak és képek nyomtatására, a cég különlegessége, hogy színes üveget tud nyomtatni.

A digitális üvegnyomtatás a papíralapú nyomtatás elvén működik: egy képet küldünk a nyomtatóba, amelyet az lekonvertál az üvegre. Mindazonáltal a technológia egy kicsit bonyolultabb, mivel a nyomtatás után az üveget meg kell szárítani és hőkezelni egy speciális kemencében.

Shlomit Niva Tevet, a Dip Tech marketing igazgatója elmondta, a cég egy saját maga által kifejlesztett speciális tintát használ a nyomtatás során, amely az üveg nanorészecskéiből és nem-organikus pigmentekből áll, és a nyomtatás vége felé ezt a tintát befecskendezik az üvegbe. A hőkezelés után a tinta eggyé válik az üveggel, hosszabb idő után sem kopik el és mindenféle környezeti hatásnak ellenáll. „Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználó mindenféle színt használjon egyetlen nyomtatás során”, tette hozzá Tevet.

üveggel borított épület
üveggel borított épület

Az esztétikai felhasználáson túl a nyomtatott üvegnek más szerepe is lehet a mindennapi életben, például létre tudnak hozni olyan üvegfelületet az autók szélvédőjén, amely nem engedi át a meleget.

A Dip-Tech üvegeit már számos helyen felhasználták, például a chicago-i O’Hare Nemzetközi Repülőtér frissen felújított 5-ös terminálján, ahol a cég egy 371 négyzetméter nagyságú „függönyt” hozott létre digitális festett üvegből.

O'Hare repülőtér
O’Hare repülőtér

Dip-Tech üveg látható a Harlemi Kórház homlokzatán New York-ban is. Az épületet néhány évvel ezelőtt újították fel, és egy olyan képpel díszítették a külső falát, amely az Egyesült Államok déli részén élt, a felszabadításukért harcoló rabszolgákat ábrázolja. A falfestmény olyan hatást kelt, mintha a kép az üvegbe lett volna festve. A 429 nyomtatott üvegpanelből álló kép mára turista látványosság lett.

Harlemi Kórház
Harlemi Kórház

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp