“Mi az élet múzeuma vagyunk”

Sok év előkészítés után október 28-án nyílik meg a varsói zsidó múzeum állandó kiállítása, amely a középkortól napjainkig mutatja be az országban élő zsidók életét.

A 8 teremből álló Lengyel Zsidó Múzeum a középkortól napjainkig mutatja be az országban élő zsidók életét, egy terem kizárólag a holokauszttal foglalkozik.

Sigmund A. Rolat munkaszolgálatos volt a második világháború alatt, később New York-ba emigrált. Egyike lett annak a három vállalkozónak, aki a múzeumot megalapította. Rolat azt nyilatkozta a New York Times-nak: „azt látom, hogy azok az amerikai és izraeli fiatalok, akik eljönnek Lengyelországba, haláltáborokat és temetőket, üres tereket látogatnak, ahol valaha zsinagógák álltak. Ez a múzeum nem egy újabb holokauszt múzeum. Mi nem vagyunk áldozatok. Mi az élet múzeuma vagyunk.”

Barbra Kirsheblatt, az október 28-án megnyíló állandó kiállítás vezetője elmondta, „a mai Lengyelország egy teljes anomália, mivel ez az ország még sosem volt nyelvileg és etnikailag ilyen homogén”. A becslések szerint háromszázezer zsidó élte túl a holokausztot, kilencven százalékuk emigrált Izraelbe vagy Amerikába.

A múzeum anyagának összeállításán több mint húsz éve dolgoznak a szakértők, és végül 2013 áprilisában nyílt meg. Az eredeti tervek szerin 27 millió dollárba került volna, de végül maga az épület 67 millió dollárt emésztett fel. Az állandó kiállítás megnyitás 55 millió dollárba került. Az költségeket a három befektető-tulajdonos – egy new yorki software cég tulajdonosa, Victor Markowicz, Tad Taube, egy ingatlan és sportruházati cég ügyvezetője és Rolat úr adta össze.

Az első évben 300 ezer ember látogatott el a múzeumba, főként lengyel származásúak. A várakozások szerint ez a szám 500 ezerre emelkedhet, immár több turistára is számítanak a szervezők.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp