Egy új izraeli találmány megállíthatja az ebola terjedését?

Egy izraeli kutatócsoport új módszere akár véglegesen is megállíthatja a kórházi fertőzések terjedését. Az Afrikából induló legújabb ebola-járvány miatt már egy amerikai egészségügyi szervezet meg is kereste őket azzal, hogy speciális védőruhára lenne szüksége a dolgozói számára. A Jeruzsálemben működő Argaman egy speciális eljárás segítségével olyan anyagú öltözékeket állított elő, amelyek meggátolják vagy minimálisra csökkentik annak az esélyét, hogy az egészségügyben dolgozók az egyik betegről a másikra vagy önmagukra átjuttassák a kórokozókat.

Egy ritka eljárás, nagyerejű ultrahang-hullámok, segítségével kidolgoztak egy módszert arra, hogy réz-oxidot és tűzálló részecskéket juttassanak rostokba, például pamut anyagokba. Ez az ultrahang technika állandó mechanikai kapcsolatot létesít az anyagok között, így azok a mosás hatására sem távoznak a szövetekből.

Jeffery Gabbay, a vállalat ügyvezetője elmondta: „ezekkel a textíliákkal csökkenthetjük a továbbfertőződések arányát, és jelentősen –az izraeli kórházakban végzett tesztek szerint 27%-kal – mérsékelhetjük a betegellátás költségeit.”

Gabbay annyira biztos a terméke sikerében, hogy azzal is viccelődött, hajlandó ezeket ingyen átadni a kórházaknak. „Nekem elég, ha a felét megkapjuk annak az összegnek, amennyit megspórol az egészségügy az antibiotikumokon és a betegellátáson”, mondta.

A speciális textiliákból készült ruházatok bizonyos darabjait, elsősorban zoknikat, hamarosan a fogyasztók is megvásárolhatják majd. Ezek a termékek a különféle lábfertőzések terjedését akadályozzák meg.

Hosszútávú terveik között szerepel az is, hogy a ruházatokat eljuttassák azokhoz az egészségügyi dolgozókhoz, akik olyan veszélyes vírusokkal kerülnek kapcsolatba, mint például az Ebola.

Az Argaman ruhái ugyan még nincsenek tesztelve az ebola vírus ellen, de az Afrikából induló legújabb járványhullám miatt már egy amerikai egészségügyi szervezet meg is kereste a céget azzal, hogy speciális védőruhára lenne szüksége a dolgozói számára.

A megrendelés maszkokra és kesztyűkre szól, de Gabbay abban bízik, hogy egy nap majd a teljes testet védő ruhákat is tervezhetnek majd, amelyek a járványok idején megvédik a fertőzésekkel érintkező személyeket.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp