Tórát küldenének a Holdra

Egy izraeli csoport úgy gondolta fontos lenne egy Tórát küldeni a Holdra, hogy ott biztonságban megmaradhasson, ha a Földet valamilyen katasztrófa érné. Egyelőre felmerült némi akadály a projekt megvalósításában, de ha összejön az űrutazás, akkor több más szentírás is a Holdon landolhatna. Boldog Szimchat Torát mindenkinek!
1968 karácsony estéjén a NASA igencsak felháborította az ateistákat azzal, hogy az Apollo 8 legénysége a Teremtés könyvét olvasta, amikor éppen a Hold körül keringtek. Akik osztják ezt a véleményt, azoknak valószínűleg a Tóra Holdra juttatása sem fogja elnyerni a tetszését. A Tóra-tekercset több más ikonikus földi tárggyal együtt, a Google Lunar Xprize elnevezésű verseny keretén belül küldenék fel a Holdra. A tel-avivi székhelyű projekt pedig egyszerűen a Torah on the Moon (Tóra a Holdon) nevet kapta.

A projekten dolgozó csapat tagjai egy kézzel írott Tórát szeretnének a Holdra juttatni, majd később a Védák és a Ji csing egy-egy példányát is felküldenék. Az elképzelések szerint mindegyik könyv egy olyan kapszulában érkezne a Holdra, amely lehetővé tenné, hogy akár tízezer évet is átvészeljenek ott.

Paul Aouizerate, a csoport alapítója elmondta, „ez a három írás több mint háromezer éves, a legősibb dokumentumok közé tartoznak, és milliók számára fontosak.” Aouizerate és csapata szerint a projekt finanszírozására 20 és fél millió dollárra lesz szükség, azzal együtt, hogy írnokok írnák le a Tórában található mintegy 304 805 darab karaktert, és ezeket az írókat a hívők fizetnék.

Végső soron a cél a földi kultúra fontos részeinek megőrzése lenne, hogy ezek a szövegek túléljék, ha a Földön valamilyen apokaliptikus esemény, mint például egy atomháború vagy egy aszteroida becsapódása következne be. Hasonló ötlet egyébként már korábban is felmerült különböző szervezetek részéről, például egy olyan „időkapszula” létrehozása, amely megőrzi a Föld kultúráit és társadalmait.

torah

torah

A mostani Tóra-projekt rácsatlakozna az egyik Google Lunar Xprize küldetésre, és annak segítségével jutna fel a Holdra. A csapat viszont még nem „foglalt helyet” egyik „járatra” sem. Eredetileg ugyanis azt tervezték, hogy az izraeli SpaceIL által gyártott leszállóegység viszi magával a projektet, ez a társulás azonban nem valósult meg. Most éppen a spanyol Barcelona Moon Team tagjaival tárgyalnak, hogy esetleg ők szállítsák fel a tárgyakat, de egyelőre még nincs semmiféle megállapodás.

A projekt sikerének van azonban egy másik akadálya is, ez pedig egy olyan kapszula létrehozása, amely képes megmaradni a Hold szélsőséges időjárási viszonyai között is. Napsütéses időszakban a Hold felszíni hőmérséklete elérheti a 123 °C-t, éjszaka viszont akár -173 °C is lehetséges. Az Európai Űrügynökség már próbálkozott korábban egy védőkapszula létrehozásával, de a kísérlet végül sikertelenül zárult, a kapszula ugyanis nem bírt ellenállni ennek a hatalmas hőmérséklet-ingadozásnak.

Mindenesetre nem ez lesz az első alkalom, hogy a vallás és a világűr valamilyen módon találkozik egymássla. Az Apollo 15 űrhajósai ugyanis egy bibliát hagytak a holdjárójukon, amikor 1971 júliusában elhagyták a Holdat.

Forrás: dailymail.co.uk

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp