Elfogytak a sírhelyek Izraelben

A zsidó hagyomány csak az örök sírhelyet ismeri, egyre súlyosabb gondot jelent a települések temetőiben a helyhiány. Az izreli rabbinátus engedélyével most megkezdődhet az emeletes temetkezés Izraelben. Mivel a zsidó hagyomány csak az örök sírhelyet ismeri, egyre súlyosabb gondot jelent a települések temetőiben a helyhiány. Ennek megoldására állami támogatással megkezdték a többszintes temetkezési helyek kialakítását. A temetői válság miatt az izraeli rabbinátus is elfogadta, kósernek nyilvánította az emeletes temetést, a sírhelyeknek otthont adó épületek felhúzását a temetőkben – írja a haaretz.comra hivatkozva az MTI.

Nem ésszerű, hogy a magas lakóházakban egymás fölött élünk, halálunkban pedig “villákhoz” jutunk. Ha egyszer életünkben elfogadtuk, akkor halálunkban megtehetjük, hogy egymás fölött nyugodjunk – magyarázta a jelenséget Túva Szagív építész.

Jeruzsálemi zsidó temető
Jeruzsálemi zsidó temető

A Tel-Aviv külvárosában fekvő százötven hektáros Jarkon temető már majdnem betelt száztíz-ezer sírhellyel, de az oda tervezett harminc, magas építménynek köszönhetően képes lesz további huszonöt évre megoldani a város lakóinak eltemetését. Már el is készült az első, huszonkét méter magas emeletes épület, amelynek minden egyes szintjén sírokat helyeznek el. Az egyes szinteken növényekkel borított teraszokat is kialakítottak.

Izraelben évente harmincötezer halott eltemetését kell megoldani, amit az állam díjmentesen biztosít. Jeruzsálemben néhány éve a hegyoldalban kialakítottak egy temetkezési falat a helyzet enyhítésére. Nehézséget jelentett az emeletes temetőházak megtervezésekor, hogy a zsidó vallási szabályok szerint minden egyes halottat saját por és földrétegbe kell helyezni. Ezt úgy oldják meg, hogy földet hordanak az emeletekre. Az ilyen építmények afféle “mesterséges barlangként” még közelebb is állnak az ókori zsidó hagyományhoz – vélekedett Jákov Rúza rabbi, a temetkezési egylet ultra-ortodox szakértője. „Régen barlangot ástak eleink a hegyekbe, ma pedig hegyet építünk a mesterséges barlangokból” – fogalmazott.

Ennek ellenére egyelőre jelentős az izraeliek ellenállása az ilyen helykímélő megoldásokkal szemben. Ezért a jövőben is lehetővé teszik a tradicionális temetkezést, noha távolabbi temetőkben és fizetségért.

Forrás: index.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp