5 történelmi jelentőségű zsidó Nobel díjas

A héten volt a huszadik évfordulója, hogy Jickhak Rabin, Simon Peresz és Jasser Arafat megkapták a Nobel Békedíjat. Alább öt olyan Nobel-díjas szerepel, akiknek a neve történelmi jelentőségű pillanatokhoz kötődik. 1. Menachem Begin

Menachem Begin
Menachem Begin

Menachem Begin izraeli miniszterelnök az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés aláírásáért tett erőfeszítései miatt kapta meg a Nobel Békedíjat. Begin mellett az egyiptomi elnök, Anwar Sadat is ugyanebben az elismerésben részesült, kormánya lett az első az arab országok közül, amelyik békét kötött a zsidó állammal. A megállapodás rendelkezései szerint Izrael 1979-re kiürítette a később demilitarizált Sínai-félszigetet, Egyiptom pedig első arab államként elismerte Izrael létét.

2. Albert Einstein

A. Einstein
A. Einstein

Einstein 1921-ben vihette haza a fizikai Nobel díjat, a relativitáselmélet alapját képező fotóelektromos hatás felfedezéséért. A jelenség lényege, hogy a küszöbszintnél nagyobb frekvenciájú elektromágneses sugárzás (például látható fény vagy ultraibolya sugárzás) kiváltja egy anyag (leginkább fém) felszínén lévő elektronokat.

3. Simon Peresz

S. Peresz
S. Peresz

Simon Peresz ex-államfő 1994-ben kapta meg a Nobel Békedíjat az oslói egyezmény aláírásában játszott szerepe miatt. A megállapodás lényege az volt, hogy az izraeli és a palesztin küldöttség megegyezett egy “területet békéért” elven működő megoldásban. A díjat Jichak Rabin miniszterelnök és a palesztin elnök, Jasszer Arafat is megkapta.

4. Jichak Rabin

J. Rabin
J. Rabin

Rabin is az oslói egyezmény aláírása miatt kapta meg 1994-ben a Békedíjat. Álmaiért azonban keserves árat fizetett, egy izraeli szélsőséges 1995-ben megölte. A vérengzésre éppen a miniszterelnök béketeremtő erőfeszítései szolgáltattak okot a gyilkosnak.

5. Elie Wiesel

E. Wiesel
E. Wiesel

Elie Wiesel, Az éjszaka című memoár írója és egyben holokauszt túlélő, 1986-ban kapta meg a Nobel Békedíjat. A bizottság az „emberiség élő lelkiismeretének” nevezte Wieselt.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp