Lázár 2,7 milliárdos ajánlata ugrasztotta össze a budapesti zsidó vezetőket?

Az Index információi szerint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukciójára felajánlott kormányzati támogatás miatt robbant a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetői között újabb belső konfliktus.

Szerdán beszámoltunk arról, hogy Tordai Péter, a BZSH elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület azonnali hatállyal váltsa le tisztségéről a hitközség ügyvezető igazgatóját, Schwezoff Dávidot.

Az elektronikus levélben a Zoltai Gusztáv posztját öröklő ügyvezető a különböző ingatlanberuházások kapcsán kezdett vádaskodni, és azt állította:

“Megválasztásom egyben felkérés és felhatalmazás is volt, hogy a BZSH átláthatatlan hatalmi-pénzügyi dzsungelében rendet tegyek.”

Az elődjének, az immár Lázár János miniszter mellett tanácsadóskodó Zoltai Gusztávnak címzett kritika mellett főként Tordai volt a célpont, akit az új ügyvezető a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába tervezett beruházás miatt támadott be.

Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptemberi ülésén tett ígéretet Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, hogy a kormány plusztámogatásokat ad a holokausztmúzeumoknak és a holokauszt-emlékév eseményeire. Az ülést követően a résztvevők csupán annyit árultak el, hogy a vitákat kiváltó Sorsok Háza helyett javasolták, hogy a BZSH-hoz tartozó Rumbach utcai épületben egy másfajta, az együttélésre koncentráló kiállítást hozzanak létre. Ehhez támogatási ígéretet is kaptak a Miniszterelnökséget irányító Lázártól, de sem pontos időpont, sem összeg nem hangzott el a beruházással kapcsolatban.

Schwezoff leveléből kiderül, hogy a tárgyalásokon 2,7 milliárd forintot terveztek be az évtizedek óta romos belterű zsinagóga felújítására. Az ügyvezető szerint Tordai viszont erről a fejleményről elfelejtette tájékoztatni a BZSH-t, hogy “2,7 milliárdból fog beruházni Valaki. Valamit. Valamikor.”, olvasható a levélben.

Schwezoff többször céloz arra, hogy Tordai saját üzletet akart kihozni a beruházásból, de eddig azt remélte, hogy ebben Schwezoff is támogatja majd.

“Tordai úr egészen addig nem konfrontálódott velem nyíltan, amíg remélte, hogy „jóindulatáért” cserébe kicsit oldalra nézek, ha mutyit találok.” – nyilatkozta Schwezoff.

A nyílt konfrontáció után Tordai a Mazsihisz Elnökök Tanácsának pártjára állt. Ez a testület már szeptember elején felkérte a BZSH-t, hogy váltsa le Schwezoffot.

Forrás: index.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp