Láthatóvá tehető-e a láthatatlan? – Szukoti beszélgetés az Óvás! Egyesület elnökével

Miért Itt és miért Most? Milyen vészhelyzet fenyeget Budapest zsidó negyedében? Beszélhetnek-e a falak az emberekről? Hogyan élhet együtt az emlékezés és a jelen? Erről és többről beszélgethetünk Perczel Annával, az Óvás! Egyesület elnökével, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség tagjával a hitközség szukoti sátrában a Szent István parkban (Pozsonyi úti bejárat) okt. 12-én, vasárnap 18 órától.


Perczel Anna építész-urbanista a budapesti zsidó negyed építészeti örökségének egyik legjobb ismerője és elkötelezett védője.

Az ÓVÁS! Közhasznú Egyesület 2004-ben a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért alakult. A 2002 óta UNESCO védelem alatt álló negyedben éppen nemzetközi védelmének évében, 2002-ben indult meg a lakók kiköltöztetése, az épületek bontása, a múlt emlékeinek eltüntetése. Az itteni közel kétszáz éves múlt az üldöztetés, a gettó és a holokauszt évei után ismét veszélybe került. Ezt felismerve először az ÓVÁS! Egyesület hívta fel a figyelmet az akkor elhagyatott, sokak által bontásra szánt zsidó negyed kivételes értékeire, védettsége ellenére valóságos védelmének szinte teljes hiányára.

A civil egyesület minden lehető eszközt és alkalmat felhasznál a közvélemény figyelmének felkeltésére. Tüntetést, sajtótájékoztatót, fotókiállítást, filmbemutatót, konferenciákat és körsétákat szervez, kiadványokat ad ki.

Az ÓVÁS! Egyesület 10 éves tevékenységét elsősorban tagjainak igen jelentős mértékű önkéntes munkája teszi lehetővé.

(fotó forrása: hg.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp