Egy déligyümölcs a szukot igazi sztárja

Az etrog (Citrus medica) egy átlagos citrusféle, a termesztők mégis gyémántként kezelik. Egy-egy tökéletes darabért a vásárlók képesek elképesztő összegeket is kifizetni, hogy egy hétig a szukoti csokrok része legyen, ahol is az emberi szívet szimbolizálja. Az ünnep után pedig lehet lekvárt vagy parfümöt is készíteni belőle. A szukot a bibliai időkben nemcsak egy szimpla ünnep volt, hanem egyenesen „az ünnep”, a legfontosabb ünnep mind között. Ez egyrészt onnan tudható, hogy a biblia többször is „az ünnepként” említi a szukotot, és Josephus Flavius, a híres zsidó történetíró is az év legszentebb és a legfontosabb eseményének nevezi. Mindezt megerősíti a szukotkor feláldozott állatok száma is, mivel ekkor vágták le a legtöbb állatot. A mindennapi áldozatokat még 70 bikával, 98 báránnyal és 14 szarvassal illett kiegészíteni, míg például a második helyezett peszachkor csupán 14 bikával, 98 báránnyal és 7 szarvassal örvendeztették meg az Urat a jeruzsálemi Szentély papjai.

A bárányok és a többi potenciás áldozat legnagyobb örömére azonban az állatok feláldozása kiment a divatból, a szukot ünneplése egész más irányt vett, és csak két jellegzetes eleme maradt fent. Az egyik ilyen a sátorban (szukában) való időtöltés, a másik pedig az ünnepi csokor (luláv) rázogatása, az előbbi a negyvenéves sivatagi vándorlásra való emlékezés, az utóbbi pedig a betakarítás miatt szükséges. A szukot ugyanis egy kánaánita mezőgazdasági ünnepből ered, és kiemelt fontosságát is a jó termésért és az esőért való imádkozás jelentette. A lulávval történő hadonászást egyesek egyszerűen zsidó esőtáncnak tartják, bár az ünnepi csokor inkább a betakarítást hivatott jelképezni a négy különböző növénnyel, a pálmával, a mirtusszal, a fűzfával és a „csodálatos gyümölccsel”, az etroggal.

Mind közül egyértelműen az etrog – magyarul talán cédrát citrom vagy citrusalma – a legizgalmasabb, amely tulajdonképpen egy citrusfajta, igen vastag héjjal és kis mennyiségű, édeskés gyümölcshússal. Nagyon jó az illata, ezért inkább alkalmas parfümkészítésre, mint fogyasztásra. „Valószínűleg ez lehetett az első citrusféle, amely eljutott a Földközi-tenger partvidékére” – mondja Eliezer E. Goldschmidt etrog-szakértő, a jeruzsálemi Héber Egyetem agrárprofesszora az NPR-nak. Goldschmidt szerint régészeti bizonyítékok vannak arra, hogy az etrog már az időszámításunk előtti 7. században megtalálható volt a térségben, és nagyjából az i. e. második századtól használhatták szukoti szertartásokra. A héber bibliában viszont egyáltalán nincs említve, etrogként legalábbis nem szerepel, egyes értelmezések szerint azonban a Mózes harmadik könyvében említett „csodás gyümölcs” csakis az etrog lehetett.

A gyümölcs héber neve (az etrog) ugyan az arámi nyelvből származik, de maga a gyümölcs Perzsiából, vagy inkább Perzsián keresztül Indiából érkezhetett a Földközi-tenger térségébe, ahol a mai napig termesztik. Izraelben minden évben megközelítőleg egymillió etrog terem, ennek harmada exportra megy főként az Egyesült Államokba, de Izrael is importál etrogot, leginkább Marokkóból és Olaszországból. Az olasz etrogok nagy része viszont sérült, ott főleg illatszernek termesztik ezt a gyümölcsöt, így aztán a zsidó kereskedők kénytelenek elutazni szukot előtt, hogy személyesen válogassák ki a sértetlen darabokat. A szukoti szertartáshoz ugyanis kizárólag teljesen ép etrog használható.

Ezért is macerás az etrog termesztése azok számára, akik kimondottan szukotra szánják a gyümölcseiket. Ahhoz, hogy lehetőleg minél több etrog sértetlen maradjon, szinte mindegyikre külön-külön oda kell figyelni. Naponta legalább kétszer permetezniük kell a kártevők ellen, és érdemes lekötni a fák éles leveleit, hogy azok még véletlenül se sértsék fel a gyümölcsök héját. Persze valószínűleg megéri a fáradtságot, ugyanis egy tökéletes etrogért akár több száz dollárt is fizetnek a lelkes vásárlók. Az árak minőségtől függően, darabonként amúgy 10 és 300 dollár (kb. 2400 és 73 ezer forint) között mozognak. Természetesen ez kizárólag szukot előtt érvényes, az ünnep után ugyanis elvesztik az értéküket ezek a gyümölcsök.

Kidobni azért nem muszáj őket, az etrogoknak ugyanis számos felhasználási módja ismert. Készülhet belőlük lekvár, likőr vagy illatszer. A jeruzsálemi Mahane Yehuda piacon például van egy kis bolt, ahol minden termék etrogból készült, legyen az krém, szörp, spray, gyertya vagy bármi más. A bolt tulajdonosa, a 72 éves Uzi Eli természetgyógyásznak tartja magát, és az etrog gyógyhatását egészen Maimonideszig vezeti vissza. Az etrog egy részét saját családi vállalkozása termeli, de szukot után nagy mennyiségben fel is vásárolja a gyümölcsöket, egy fontért kb. 2 dollárt fizet. Szerinte ha egy terhes nő a kilencedik hónap környékén sok etrogot eszik, akkor az újszülöttnek ilyen illata lesz.

Aki viszont egyszerűbben szeretné illatosítani magát vagy gyermekét, az megveheti például egy Arquiste nevű illatszergyártó cég termékeit, amely éppen most dobott piacra két etrogból készült parfümöt, méghozzá L’Etrog néven.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp