Svédország elismeri a palesztin államiságot

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Svédország arra készül, hogy az Európai Unió “régi” tagjai közül elsőként elismerje a palesztin államot. A szándékot Stefan Löfven kormányfő pénteken, kabinetje és programja ismertetése alkalmával jelentette be. “Az Izrael és Palesztina közti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni (…) A kétállami megoldáshoz kölcsönös elismerésre és a békés egymás mellett élés elfogadására van szükség. Svédország ezért el fogja ismerni a palesztin államot” – fogalmazott az új svéd miniszterelnök programbeszédében.

Stefan Löfven hozzátette, hogy a kétállami megoldást “a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalásos úton” kell kialakítani, és figyelembe kell venni “mind az izraeliek, mind a palesztinok legitim elvárásait biztonságukra és önrendelkezésükre vonatkozóan”.

A BBC szerint világszerte több mint 130 ország ismeri el a palesztin államiságot. Az Európai Unió 28 tagállama közül csak hét – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Bulgária, Románia, Málta és Ciprus – ismeri el, de ezek az országok még az unióhoz való csatlakozásuk – 2004, illetve 2007 – előtt nyilatkoztak erről. Az unió “régi”, azaz 2004 előtti tagjai közül Svédország lenne az első, amely megteszi ezt.

Löfven Svéd Szociáldemokrata Munkáspártja egyébként ezen túlmenően választási programjában az “izraeli háborús bűnök kivizsgálását és a Gázai övezet blokádjának feloldását” szorgalmazta.

A kormányfő azt nem árulta el, hogy parlamenti szavazásra bocsátja-e az államelismerést. Löfven koalíciójának – amelyben a szociáldemokraták mellett a zöldek vesznek részt – nincs parlamenti többsége.

A palesztin államot először a néhai Jasszer Arafat kiáltotta ki 1988-ban. Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben de facto elismerte a palesztin államiságot azáltal, hogy megfigyelői státust adott a Palesztin Hatóságnak a szervben. Az európai uniós országok többsége nem támogatta az erről szóló határozatot.

Forrás: szombat.org

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp