Új bevásárlóközpont nyílt a legendás berlini Wertheim Nagyáruház helyén

Új bevásárlóközpontot nyitottak meg Berlinben az egykori világhírű Wertheim Nagyáruház helyén, amely sokáig Európa legnagyobb áruháza volt, és a kontinens élvonalába emelte a feltörekvő Németország fővárosát. A Mall of Berlin a beruházók szerint méltó utód lesz, naponta legalább százezren keresik majd fel. A csaknem egymilliárd eurós beruházással épült Mall of Berlin tervezői a híres előd előtt tisztelegtek az új épületegyüttes központi elemével, a Piazza nevű 23 méteres belmagasságú, üvegtetejű csarnokkal, amely körül négy szinten 250 üzlet helyezkedik el.

Mall of Berlin
Mall of Berlin

A Berlin központjában, a Brandendurgi kaputól alig néhány száz méterre fekvő Leipziger Platzon a 19-20. század fordulóján épült Wertheim Nagyáruház sokáig Európa legnagyobb áruháza volt, és a kontinens élvonalába emelte a feltörekvő Németország fővárosát. A historizáló német áruházépítészet mintapéldájaként tartják számon az Alfred Messel tervei alapján emelt épületet, amelynek legjellemzőbb elemei az üvegtetővel fedett belső udvar és a hatalmas kirakatok között magasodó, gótikus templomokra emlékeztető oszlopok voltak.

A Wertheim Nagyáruház a fénykorában
A Wertheim Nagyáruház a fénykorában

A két építkezés között több mint száz év telt el. A Wertheim első részlegei 1897-ben nyitottak meg, és a tulajdonos – a Németországban számos áruházat üzemeltető – Wertheim család folyamatosan bővítette az épületet. A harmincas években, a náci hatalomátvétel után a családot zsidó származása miatt kisemmizték, üldözték, de az áruház egészen 1944-ig üzemelt, amikor bombatalálatok érték. A háború után már csak az élelmiszerosztályt tudták újra megnyitni, és végül 1956-ban lebontották a megrongálódott épületegyüttest.

A Wertheim Nagyáruház a 2. világháború után
A Wertheim Nagyáruház a 2. világháború után

A terület a háború után Kelet-Berlinhez tartozott, és közvetlen közelében húzódott az egykori fővárost kettészelő fal, ezért nem fejlesztették. A Wertheim Nagyáruház helye így az egyik legnagyobb üres telek maradt Berlin központjában egészen 2012-ig, amikor Harald G. Huth ingatlanbefektető több berlini bevásárlóközpont felépítése után hozzákezdett a Mall of Berlin fejlesztéséhez. A beruházáson 2500 szakember dolgozott, 110 ezer köbéter betont és 18 ezer tonna vasat használtak fel, és egyebek között 56 mozgólépcsőt és 48 felvonót telepítettek az épületben.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp