Szovjet zsidó gengszterfilm a NEP-korszakból

Az odesszai zsidó alvilág, és annak legendás figurái adták Babel novelláinak, és az abból készült filmnek az alapját. A posztszovjet világ gengszterromantikája, ahogy az újorosz gengsztervállalkozók világa sokban hasonlít a polgárháború, majd a NEP korszak zűrzavaros világához. Ezért Babel figurái ma újra divatba jöttek. Iszaak Babel saját odesszai történetei alapján maga írta a Benya Krik című film forgatókönyvet Vlagyimir Vilner filmjéhez. Az 1926-os, fekete-fehér, orosz feliratos némafilmet 1927 eleji kijevi bemutatóját követően az illetékes ukrán párthivatalnok azonnal betiltotta. Nem tudni, hogy ennek a betiltásnak köszönhető-e, de a fennmaradt kópia kiváló minőségű, a restaurálás után igazi élményt nyújt.

Az odesszai zsidó alvilág, és annak legendás figurái adták Babel novelláinak, és az abból készült filmnek az alapját. A NEP-korszakban még élő volt annak az odesszai zsidó gengsztervilágnak az emlékezete, amelyet a bolsevikok a csekával felszámoltak a forradalmat s a polgárháborút követően.

A posztszovjet orosz filmben ismét divatossá váltak Babel hőseinek a világa. Óriási sikerrel ment Oroszországban többször is a Miska Japoncsik legendás alakja köré felépített „Hol volt, hol nem volt Odesszában” című nagy költségvetésű, és látványos televíziós akciósorozat. Ugyanezen a címen sikerrel fut a tévésorozatban is hallható, gengszterromantikával teli odesszai dalokból álló musical.

A posztszovjet világ gengszterromantikája, ahogy az újorosz gengsztervállalkozók világa sokban hasonlít a polgárháború, majd a NEP korszak zűrzavaros világához.

Once upon a time in Odessa

Once upon a time in Odessa

Babel hőse Miska Japoncsik alteregója a címszereplő Benya Krik, a király és bandája, valamint az orosz-szovjet történelem. Zsidó gyilkosok, zsarolók, rablók, áldozatok, korrupt cári hivatalnokok, rendőrtisztek, fehér ellenforradalmárok, vörös forradalmárok tragikomikus kavalkádja a Vilner film.

Iszaak Babel
Iszaak Babel

A szovjethatalom végül beszervezte az odesszai zsidó gengsztereket, forradalmi alakulattá alakította az ex-bűnözőket. Ezt a sajátos átnevelést, átalakítást szimbolizálja a film azon jelenete, amelyben az egykori gengszterek ötágú csillagot tetováltatnak a bőrükre.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: pilpul.net

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp