Különleges szakácskönyv és Gyöngyöspata a Gólem Színház új évadában

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kilencedik évadát kezdi Magyarország egyetlen zsidó színháza, ebből harmadikat a független színházak által lakott Jurányi Inkubátorházban. Nem a társadalmi párbeszédnek áll a zászló, de megpróbálnak tenni ez ellen.

fotó: Hajmási Péter
fotó: Hajmási Péter

A most kezdődő évadban a Gólem Színház bemutatóinak mindegyike más társulatokkal, alkotókkal, színészekkel való koprodukció eredménye lesz. “Egyre halkabb és bizonytalanabb a párbeszéd a társadalom különféle csoportjai között, nem az együttműködésnek, együttes gondolkodásnak áll a zászló. Ezt egészségtelennek tartjuk és hiszünk abban, hogy csak közösen, több nézőpont összeadásával tudunk jó eredményt elérni. Nem csak a színpadon”, mondta Borgula András, a Gólem művészeti vezetője. “Fontos elmondani: ez azt is jelenti, hogy nem csak zsidókkal, zsidó nézőknek, zsidó témákról készítünk előadásokat. A Gólem elsősorban színház, és csak utána zsidó színház”, tette hozzá.

fotó: Fábián Gábor Zoltán
fotó: Fábián Gábor Zoltán

Első bemutatójukat Szakácskönyv a túlélésért címmel tartják novemberben. Az előadás egyedülálló módon, recepteken keresztül mutatja be a XX. század második felének magyar történelmét: kiderül, hogyan múlatja az idejét az ember a német fogolytáborban, mi volt a legnépszerűbb étel a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben és az is, hogy mivel és mit főzött a magyar a rendszerváltás után. A Szakácskönyv a túlélésért tavaly a könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt, az előadás pedig különleges színházi helyszínen egy holokauszt-túlélő életét meséli el nem mindennapi szemszögből. A produkció próbái már elkezdődtek, a főszereplő életének korszakai Hay Anna, Radnay Csilla és Nagy Mari játékában elevenednek meg.

fotó: Fekete Fanni
fotó: Fekete Fanni

Az évad másik bemutatója a Zsidó GY.I.K munkacímű projekt. A Gólem és a Dumaszínház koprodukciója arra tesz kísérletet, hogy megválaszolja a magyar közélet és az internet leggyakoribb, zsidókkal kapcsolatos kérdéseit.

Hasonló módon a banális zsidó sztereotípiákkal szembesíti a nézőket sajátos és kíméletlen humorral az évadban új helyszíneken is látható Lefitymálva című darab. A többek közt Bánki Gergely, Nagy Mari és Schmied Zoltán szereplésével készült előadást 2013-ban a Thália Humorfesztivál legjobb előadásának választották. Érdekesség, hogy ebben az évadban a Jön a Gólem!-projekt keretében a Lefitymálva olyan településeken is látható lesz, ahol az egykor élt virágzó zsidó közösségek emlékeit ma már kutatni kell és ahol a jelenleg egymás mellett élő közösségek párbeszéde zsákutcába jutott. A Gólem így többek közt Gyöngyöspatára, Verpelétre, Jánoshalmára és Mezőcsátra látogat el.

A Gólem Színház idei évadban játszott előadásainak listája erre a linkre kattintva érhető el.

A vadonatúj Gólem-bérletekkel kedvezménnyel tekinthetők meg a társulat előadásai, emellett a bérletesek zártkörű Gólem-extra programokon vehetnek részt. Egyedülálló a Gólem-bérlet+: a vásárlók plusz 2000 forintért egy olyan nézőnek biztosíthatják, hogy színházba eljusson, aki egyébként saját erejéből nem engedhetné ezt meg magának.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp