Halleluja Bálint Ház rajongók!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Akár ezt a mottót is kaphatta volna a 20 éves Bálint Ház Nyitott Ajtók évadnyitó utcabálja, amelyre szeptember 21-én a Révay utcában került sor több mint 800 látogató részévelével. Az egyik dramaturgiai csúcspontot ugyanis a Váczi Eszter, Bíró Eszter és Gerendás Péter által előadott, éppen ezen a napon, 80 éve született Leonard Cohen, Halleluja balladája jelentette.

Hogy ez az egybeesés a szervezők találékonyságára utal-e vagy a Mindeható közbenjárása történt-e így, végül is mindegy. A legendás zsidó előadóművész megidézése a 20 éves zsidó közösségi tér születésnapja alkalmából az önfeledt öröm és a kölcsönös hála élményszerű megnyilatkozásának bizonyult.

Halleluja a Bálint Ház felé a közönség részéről, és a Bálint Ház örömünnepe a hozzá hűséges, törzsközönség felé.

A kapcsolat a közönség és a ház között már-már intim. Köszönhető ez a napi történésekre érzékeny, okos programszervezésnek, a folyamatos kapcsolatépítésnek, a közösségi tér holdudvarához tartozó, neves előadók renoméjának, nem utolsósorban az elkötelezett, lelkes stábnak.

A Magyar Zsidó Szociális Segély Alapítvány egyik projektjeként működő Bálint Ház mára a magyar zsidó közösség otthonává vált, találkozási pont szervezetek, kultúrák, ismerősök és ismeretlenek, zsidók és nem zsidók között. Egy érzékeny, nyitott, állandóan változó tér, ahol meghatározóak a hazai zsidóság hagyományai, közösségformáló eszményei.

Az 1994-ben indult közösségi ház évente 40 000 látogatót vonz, legyen szó kultúráról, vallásról, filmről, játszóházról, testmozgásról vagy egy jó beszélgetésről. A hasonló nagysárendű kulturális intézmények közt ez tekintélyes eredménynek számít, ami mögött minőségi összetevők húzódnak. A programok ugyan elsősorban a zsidó közösséget szólítják meg, tehát mondhatjuk, hogy egy jól definiálható réteg állandó érdeklődésére tarthatnak számot, ám a valóságban, a szervezők nagy örömére, a törzsközönség tagjai közt a legkülönfélébb típusú emberek megtalálhatóak. Ez a sokszínűség a fejlődés egyik motorja.

A látogatók közös nevezője a minőség iránti fogékonyság. Igény a tartalmas közösségi élményre, a színvonalas kultúrálódásra, valamint az ellentétes eszmék, vélemények higgadt, egymást tisztelő cseréje iránt. Mindezt jól kifejezi az évadnyitó Nyitott Ajtók elnevezés, hisz a Bálint Ház, a zsidó hagyományokat, kultúrát és közösséget immár 20 éve összetartó bázis minden korosztályt tárt karokkal vár az év minden szakában.

Az ajtó nyitva áll a legkülönfélébb találkozások előtt: generációk, zsidó közösségek, perspektívák találnak itt otthonra, követőkre. A ház fórumot biztosít időtlen és időszerű társadalmi, kulturális, vallási és politikai nézetek nyílt megvitatásának, különböző nézőpontok ütköztetésének.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp