Leonard Cohen 80 éves!

Habár leginkább halk, melankolikus vagy depressziós hangulatú dalai tették ismertté, nem kérdés, hogy Leonard Cohen kiváló zenész és zeneszerző, és óriási hatással volt más énekesekre és popzenészekre. Sokan úgy tekintenek rá, mint a kanadai Bob Dylanre, ami persze az egyediségét kérdőjelezi meg, de azért ha hallaná, mégis jól esne neki. Alább 5 érdekesség olvasható Leonard Cohenről, aki a napokban volt 80 éves. 1. A hangja egyre mélyebb és mélyebb lett

Cohen hangja jellegzetes bariton énekhang. De ha figyelmesen hallgatjuk, akkor észre lehet venni, hogy az évek során egyre mélyebb lett a hangja. Ez a folyamat most sem áll meg, hogy 80 éves lett, reméljük 120 éves koráig folytatja a mélyülést!

2. Rengeteg dalban említik meg a nevét

Más énekesek sikert sikerre halmoztak a Cohen által jegyzett dalokkal, de nemcsak emiatt csodálják őt. Rengeteg előadő említi őt a dalaiban, főleg a Hallelujah című dalt vették tőle át, például az izraeli Shlomo Artzi és Ehud Banai, a Nirvana, a Mercury Rev és a szintén kanadai Joni Mitchell.

3. Rengeteget írtak róla

Talán nem lenne meglepő, ha a 80-dik születésnapja alkalmából megjelenne róla legalább egy-két monográfia. De mi az, hogy egy-kettő? Már legalább hat könyv látott már napvilágot a világhírű zenészről ebben az évben. Az egykori író most más íróknak ad témát …

4. Fontos számára a spritualitás

Leonard Cohen lengyel és litván zsidók leszármazottja, a nagyapja rabbi volt, ő is mélyen érdeklődik a vallás és a spiritualitás iránt. Különösen a buddhizmus vonzza, a 90-es években egy buddhista kolostorban élt Kaliforniában. Talán szokatlan egy énekestől, de van Zen neve is, Jikan, amely azt jelenti: „a csendben lévő”.

5. Későn kezdett zenével foglalkozni

Cohen először íróként indult el a pályán, csak később próbálkozott dalszövegírással. Részben azért váltott „szakmát”, mert azt gondolta, többet kereshet a dalszövegekkel, mint a regény- és a versírással. Úgy tűnik, igaza lett, de amikor az első dalával próbálkozott New Yorkban 32 évesen, sokan azt gondolták róla, már túl öreg ahhoz, hogy új karrierbe kezdjen.

 

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp