Az EMIH anyagi segítséget nyújt a Cipők helyreállításához

Az elmúlt héten több híradás beszámolt arról, hogy a Duna-parton lévő holokauszt emlékművet ismeretlenek megrongálták. Mivel a jelenlegi információk nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy a „Cipők a Duna-parton” elnevezésű alkotás helyreállításáért pontosan ki a felelős, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felajánlja anyagi segítségét a hiányzó darabok pótlásához. Az EMIH emellett arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa az emlékmű védelmét, mivel az része a nemzeti főtér szimbolikus világának.

2005 áprilisában került átadásra Budapest egyik legjellegzetesebb, legkülönlegesebb emlékműve a Duna-part pesti oldalán. A „Cipők a Duna-parton” elnevezésű kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket. A két évvel ezelőtt elhunyt szobrászművész, Pauer Gyula alkotása hatvan pár korhű cipőt formál meg vasból.

Az elmúlt időszakban napvilágot látott hírek szerint az emlékmű több eleme is eltűnt, ugyanakkor a sajtó értesülései szerint sajnálatos módon nem tisztázott, hogy ilyen esetekben a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat-e a felelős a helyreállításért. Az EMIH azonban mindenképpen fontosnak tartja, hogy a szoborcsoport visszanyerje eredeti állapotát.

“Folyamatban van a kapcsolatfelvétel a műalkotás szellemi alkotójával, CanTogay Jánossal, akivel egyeztetni fogunk a lehetőségekről. A hiányzó cipőket feltehetően néhány héten belül pótolni lehet majd” – mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

 „A mai sajtóinformációk alapján ráadásul a rendőrség nem nyomoz az ügyben, és az sem egyértelmű, pontosan hány cipő hiányzik az installációból, így különösen úgy tűnik, hogy jelenleg ez az emblematikus alkotás Budapest közepén lényegében gazdátlan” – tette hozzá Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke.  Amennyiben szükséges, az Alapítvány felajánlja, hogy kamerarendszert épít ki a rongálások megakadályozására.

Forrás: zsido.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp