Talmud Tórák: a szovjet rendszer nem kedvelte a cionizmust

Az 1950-es években Piri nénit vizsgálati fogságba helyezték, azzal a váddal, hogy a zsidó gyerekeknek héber írás-olvasást, valamint bibliai történeteket tanított. A szovjet típusú rendszer különösen ellenségesen szemlélte a zsidó nemzeti ideológiát, a cionizmust. Toronyi Zsuzsanna írása.
Az iskolaév beindulását követően a zsidó újévre indulnak a Talmud Tórák is. Ma már (még?) szabadon működhetnek, de nem volt ez mindig így.

Egy éppen harminc éves fényképen az ortodox zsidó óvodában Piri néni tanítja a gyerekeknek a héber betűket. Előttük az asztalon a Tel-Aviv-ban, a Sinai kiadónál megjelent Kol Jehuda héber abc és olvasókönyv fekszik. A fénykép egy olyan albumban jelent meg, melyet a már enyhülő diktatúra idején, a magyar holokauszt negyvenedik évfordulójára készítettek a magyar zsidó életről, nyilvánvalóan propagandisztikus célokkal.

Talmud Tóra Piri nénivel
Talmud Tóra Piri nénivel

A fényképen látható Piri néninek (Fischer Piroska) keserű tapasztalatai voltak a korábbi időszakokról, hiszen az 1950-es években őt is vizsgálati fogságba helyezték, azzal vádolva, hogy a zsidó gyerekeknek héber írás-olvasást, valamint bibliai történeteket tanított. A szovjet típusú rendszer eleve gyanakvással kezelt mindenféle kisebbséget, de Izrael Állam 1948-as megalakulását követően különösen ellenségesen szemlélte a zsidó nemzeti ideológiát, a cionizmust. Ebben a helyzetben érzékeny kérdéssé vált a héber nyelv tanulása, mely a vallásban betöltött hagyományos szerepe mellett Izrael Állam hivatalos nyelve is lett, így felkeltette az államvédelmi hatóságok gyanúját. 1953-ban anticionista koncepciós pert készítettek elő, és letartóztatták a magyar zsidó ifjúsági mozgalmak vezetőit, köztük Piri nénit. Kiszabadulása után is folytatta a tanítást, két éve ünnepelte nyolcvanadik születésnapját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp