Berlin visszaszámol és várja a 2015-ös Maccabi Eb vendégeit

Kevesebb, mint egy év múlva, július 27-én rajtol és augusztus 5-ig tart a következő Maccabi Európa-bajnokság, Berlinben. A német fővárosban már most készülnek, a várhatóan 2 000 sportolót vonzó eseményre, az Olimpiai Parkban. Az első Maccabi Eb-t még 1929-ben rendezték, Prágában. A következőt, egy évvel később, Atwerpenben. A II. világháború tán sokat kellett várni a harmadikra, amelynek végül 1959-ben Koppenhága adott otthont. Azóta, akár csak az olimpia, négyévente vetélkednek Európa zsidó sportolói.

A berlini szervezők a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója előtt is tisztelegni kívánnak az eseménnyel. Ebbe illeszkedik be az is, hogy Izrael március 25-én, hazai pályán megmérkőzik az aktuális világbajnok, német labdarúgó válogatottal.

Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv

A jövő évi európai Maccabiah résztvevői Berlinben, az Olimpiai Parkban, az 1936-os olimpia színhelyén csatázhatnak az érmekért. Ott, ahol sok-sok náci legnagyobb bánatára rengeteg zsidó sportoló állhatott nem csak a dobogóra, de annak is a legmagasabb fokára. /A magyar bajnokok: Csák Ibolya, Elek Ilona, a duplázó Kabos Endre, Kárpáti Károly./ De itt remekelt a Jesse Owens is. A fekete fiú győzött 100 és 200 méteres síkfutásban, a 4X100-as váltóban és távolugrásban.

A Parkban (a mellékelt „térképen” is látható) szinte nincsen olyan sportág, amelyet ne lehetne ott lebonyolítani – több csarnok, uszoda, futball- , és gyeplabdapálya is van. De a díjlovaglók is itt mérhetik össze tudásukat. Míg a megnyitót az Erdei színpadon (Waldbühne) rendezik, amely nagyjából 20 ezer néző befogadására képes. S az elmúlt időben számos ismert együttes koncertjének is házigazdája volt, de adtak itt koncertet a Berlini Filharmonikusok is.

A szervezők már közzétettek egy invitáló kisfilmet a youtube-on, amely arról szól, hogy a német főváros mennyire várja a vendégeket. De létrehozták a Játékok Facebook oldalát és honlapját is, s mindkettő rengeteg érdekességet, illetve információt tartalmaz a jövő évi találkozóról. Elindult az önkéntes program is. A területért felelős vezető, Mona Meron nyáron például Csehországban töltött több napot és sok új önkéntest toborzott. Az eseményen több ország fiataljai, így magyarok is részt vettek. Sőt, Mona, Berlinben találkozott a tavalyi Maccabi Játékok egyik finn segítőjével, aki jövőre is ott lesz.

Aki a fentieket olvasva kap kedvet, megnyugodhat, Magyarországról is lehet jelentkezni a volunteers@emg2015.org email címen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp