Arany ősz, arany durbincs

Oroszországban ezt az időszakot “arany ősznek” nevezik. Az arany ősz kapcsán talán még Arany Őszikéiről lehetne szót ejteni, de azért ez mégis egy gasztro blog bejegyzése, így hát elő a vacsorával. A Kóser de finom lányok ma zöldfűszeres aranydurbincsot főznek, paradicsomos padlizsánnal.

Tudja valaki, hogy mi a különbség az indián nyár és a vénasszonyok nyara között? Sem vénasszonyok, sem indiánok nem vagyunk, bár egy ismerősöm, aki hobby meteorológusként számomra megbízható forrás ebben a témában, úgy nyilatkozott, hogy a kettő ugyanaz, csak más az elnevezése. Ennyi erővel megemlékezhetnénk az indián vénasszonyokról, és az általuk kedvelt nyárról is…

Én mindenesetre nagyon szeretem az őszi meleget. Oroszországban ezt az időszakot “arany ősznek” nevezik, ami szerintem sokkal találóbb, a természet színei a sárga, a barna, a vörös és a borostyán.

Az arany ősz kapcsán talán még Arany Őszikéiről lehetne szót ejteni, de azért mégis egy gasztro blog vagyunk. Tehát egy finom teával  és verses kötettel elő, én meg megmondom, mi lesz a vacsora!

 

Zöldfűszeres aranydurbincs, paradicsomos padlizsánnal
4 aranydurbincs
2 citrom
6-7 gerezd fokhagyma
friss oregáno, kakukkfű, bazsalikom
vörösbor ecet
oliva olaj
2 padlizsán
2 cukkini
2 kg paradicsom
2 fej főzőhagyma
mozzarella vagy lágy kecske sajt
só, bors
 
A halat megtisztítom, megmosom. Aki szereti, sózhatja, borsozhatja egy kicsit, de én nem szeretem a borsot, így nem teszem, de tessék hozzányúlni a receptekhez, ha valaki nem szereti az egyik hozzávalót, cserélje le bátran valami számára finomabbra. A megtisztított hal hasába egy cikk citromot és egy gerezd fokhagymát teszek félbevágva, majd egy csokor zöld fűszert gyömöszölök még bele.

 
A maradék citromot feldarabolom és a halak közé teszem. Egy kevés kakukkfüvet morzsolok rá, aki szereti, még néhány gerezd fokhagymát dobhat a tepsibe.

Meglocsolom olívaolajjal, és már indulhat is a sütőbe, ahol 180-200 fokon alig fél óra alatt elkészül.
 
A paradicsom szószhoz a paradicsomok zöld részét eltávolítom, majd forrásban levő vízbe dobom őket fél percre. Ezt követően könnyen lehúzható a héja. Egy kevés olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, és 2-3 gerezd fokhagymát, majd hozzáadom a feldarabolt, héj nélküli paradicsomot. Kicsit megsózom, teszek bele egy csokor bazsalikomot, 2 ágacska rozmaringot, és kakukkfüvet apróra vágva. Majd lassan összefőzöm, ha elkészült, összeturmixolom az egészet, végül ízesítem egy kanál vörösborecettel, egy csipet cukorral, és ha szükséges, további zöld fűszerrel.

A padlizsánt egy centis karikákra vágom, és megsózom. A padlizsán a só hatására veszít a víztartalmából, kb. fél óra elteltével kinyomkodható belőle a nedvesség, így  alkalmasabb a sütésre. A cukkinit is felvágom, sózom, borsozom, majd több adagban forró serpenyőben megsütöm a zöldségeket. Egy kisebb tepsiben szoktam összesütni. Ehhez egy merőkanál szószt teszek a tepsi aljára, erre egy sor padlizsán kerül, majd újra egy kis szósz és jöhetnek a cukkinik.
 

Végül a maradék szósz is a zöldségekre kanalazom, a tetejére kerül a sajt, majd 30-40 percre a sütőbe megy.

Jó étvágyat!

 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp