Összecsapott a Mazsihisz és az EMIH

Élénk vita alakult ki az EMIH és a Mazsihisz között azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatot kell betöltenie a zsidó hitközségeknek a közéletben. Köves Slómó rabbi szerint a hitközségeknek nem szabad politizálniuk, míg Heisler András megkérdőjelezte az EMIH politikamentességét. A vita annak kapcsán bontakozott ki, hogy szeptember 9-ére hívta össze Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztalt. A Mazsihisz kezdeményezésére időközben tizennégy zsidó szervezet közös javaslatokat tett az ülés napirendjére.

Négy témáról szeretnének tárgyalni a mai nap folyamán: a Sorsok Háza projekt jövője, az oktatás területén kialakított és eredményes együttműködés továbbfejlesztése, a zsidó civil élet támogatása, valamint a progresszív zsidó egyházak státusának megvitatása.

Ám az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) távol maradt az egyeztetésről, amelyet Heisler András, a Mazsihisz elnöke sajnálatosnak tartott.

Köves Slómó
Köves Slómó

Köves Slómó az EMIH vezető rabbija, valamint Bodnár Dániel, az EMIH választmányi tagja a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban, valamint a Szombat oldalán reagált Heisler véleményére, állításuk szerint nem feladata a hitközségeknek, hogy politizáljanak.

Bodnár Dániel szerint e helyett „beszélni kellene arról, hogy mi lesz a zsidó élet jövőjével, hol vannak a jövő rabbijai, zsidó vezetői, miért hiányoznak a zsidó gyerekek a zsidó iskolákból, miért konganak az ürességtől – tisztelet a kevés kivételnek – a Mazsihisz zsinagógái?

Beszélni kellene arról, hogy mik azok a megkérdőjelezhetetlen értékeink, melyeket közösségeink és a teljes nemzet számára megosztásra érdemesnek tartunk, hol látjuk szerepünket a múlt sebeinek gyógyításában, a nemzeti szerepvállalásban általában, vagy éppen az egyházakkal való párbeszédben. Beszélni kéne arról, hogy ha a Mazsihisz tényleg „szövetség”, nem pedig egyház, akkor miért nem engedett a soraiba más zsidó irányzatokat? Miért belterjes módon választja vezetőségét, és miért képtelen együttműködni bármilyen kérdésben más zsidó szervezetekkel? Miért a világi vezetést helyezi az egyházi fölé, és milyen módon szólal fel az általa hirdetett képviseltek nevében, anélkül hogy valóban bírna a felhatalmazásukkal?

Heisler András nyílt levélben válaszolt az EMIH vezetőinek véleményére, állítása szerint a Mazsihisz nem politizál, hanem most először áll ki függetlenül és határozottan a teljes magyarországi zsidóság érdekében. Megkérdőjelezte az EMIH politikamentességét, „Éppen elvtelen kompromisszumaitokkal, hangzatos – valójában semmitmondó – nyilatkozataitokkal politizáltok”, fogalmazott.

Heisler András
Heisler András

Heisler szerint egyre többen érzik, hogy az EMIH egy lokális érdekek mentén szerveződő, helyenként megalkuvó szervezet, ezért nem tudja a tagságát tovább bővíteni.

Heisler elmondta: „egy offenzív tárgyaló delegáció hitelét rontja Chabad testvéreink távolmaradása az előzetes taktikai egyeztetésről, vagy még inkább a kerekasztalt megelőző külön utas egyeztetésetek a kormánnyal. Egy ilyen fajta „családi” perpatvarnak az egész magyarországi zsidóság lehet a vesztese.”

Forrás: szombat.org + nol.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp