Táncoló rabbik és a jeges vödör teszt

ALS-szindrómában szenvedő rabbi megsegítéséért öntötték nyakon magukat jeges vízzel amerikai rabbik egy augusztusi esküvőn San Diegoban.

A Hurwitz család megsegítésére hívták fel rabbik a figyelmet egy augusztusi esküvő keretében, San Diegóban. A felvételen láthatók imádkoznak Yitzi Hurwitz rabbi gyógyulásáért, aki szintén az ALS-szindrómában szenved. Yitzi rabbi mára már sem beszélni, sem mozogni nem tud, az akciót szervezők egy alapítványt hoztak létre, amely adományokkal segíti a 7 gyerekes család mindennapjait és finanszírozza a rabbi kezelését.

Hurwitz rabbi és feleség néhány éve
Hurwitz rabbi és feleség néhány éve

A jeges vödör tesztről

Az ALS Ice Bucket Challenge lánc Amerikából indult. Lényege, hogy az eddig gyógyíthatatlan, nagyon súlyos ALS-szindrómára (l Amiotrófiás laterálszklerózis) felhívja a figyelmet. Mégpedig úgy, hogy egy vödör jéghideg vizet öntenek az emberek a nyakukba. Az ALS betegségben szenved például Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus is.

Az ALS-szindrómáról

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.

Hurwitz rabbi most
Hurwitz rabbi most

A betegség előfordulása 5 beteg 100 000 lakosra vetítve, ami Magyarország 10 milliós népességét alapul véve 500 új esetet jelent évente. Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, a genetikailag kódolt esetek fiatalabb korban jelentkeznek. A szórványos esetek jellemzően 40 és 60 éves kor között kezdődnek.

A kihívás után egyébként a szabályzat szerint “24 órán belül a kihívott személy választhat: vagy adományoz 10 dollárt, és vállalja a jeges vízzel való találkozást, vagy 100 dollár fejében elkerüli a jéghideg fröccsöt. Újszerű értelmezésben a nyakonöntés vállalása mentesít az adományozás alól, ez viszont megkérdőjelezi az eredeti szándékot (ti. az ALS szindrómában szenvedő betegek segítését).”

És hogy mennyit hozott ez az őrület eddig a konyhára? A betegséggel foglalkozó alapitvány számlájára eddig több mint 80 millió dollár folyt be világszerte.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp