Táncoló rabbik és a jeges vödör teszt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

ALS-szindrómában szenvedő rabbi megsegítéséért öntötték nyakon magukat jeges vízzel amerikai rabbik egy augusztusi esküvőn San Diegoban.

A Hurwitz család megsegítésére hívták fel rabbik a figyelmet egy augusztusi esküvő keretében, San Diegóban. A felvételen láthatók imádkoznak Yitzi Hurwitz rabbi gyógyulásáért, aki szintén az ALS-szindrómában szenved. Yitzi rabbi mára már sem beszélni, sem mozogni nem tud, az akciót szervezők egy alapítványt hoztak létre, amely adományokkal segíti a 7 gyerekes család mindennapjait és finanszírozza a rabbi kezelését.

Hurwitz rabbi és feleség néhány éve
Hurwitz rabbi és feleség néhány éve

A jeges vödör tesztről

Az ALS Ice Bucket Challenge lánc Amerikából indult. Lényege, hogy az eddig gyógyíthatatlan, nagyon súlyos ALS-szindrómára (l Amiotrófiás laterálszklerózis) felhívja a figyelmet. Mégpedig úgy, hogy egy vödör jéghideg vizet öntenek az emberek a nyakukba. Az ALS betegségben szenved például Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus is.

Az ALS-szindrómáról

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.

Hurwitz rabbi most
Hurwitz rabbi most

A betegség előfordulása 5 beteg 100 000 lakosra vetítve, ami Magyarország 10 milliós népességét alapul véve 500 új esetet jelent évente. Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, a genetikailag kódolt esetek fiatalabb korban jelentkeznek. A szórványos esetek jellemzően 40 és 60 éves kor között kezdődnek.

A kihívás után egyébként a szabályzat szerint “24 órán belül a kihívott személy választhat: vagy adományoz 10 dollárt, és vállalja a jeges vízzel való találkozást, vagy 100 dollár fejében elkerüli a jéghideg fröccsöt. Újszerű értelmezésben a nyakonöntés vállalása mentesít az adományozás alól, ez viszont megkérdőjelezi az eredeti szándékot (ti. az ALS szindrómában szenvedő betegek segítését).”

És hogy mennyit hozott ez az őrület eddig a konyhára? A betegséggel foglalkozó alapitvány számlájára eddig több mint 80 millió dollár folyt be világszerte.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp