Roman Vishniac fotói a holokauszt előtti közép-európai zsidóságról

Online elérhető Roman Vishniac fotográfus közel 9 ezer képet tartalmazó archívuma, amelyben a közép-európai zsidóság élete elevenedik meg a két világháború között. Az oldal valószínűleg nem bírta a nagy érdeklődést, és emiatt jelenleg nem működik, de az üzemeltetők gyors megoldást ígérnek a problémára.

Vishniac orosz zsidó volt, aki 1920-ban Berlinbe költözött, ettől kezdve örökítette meg a zsidóság mindennapjait a nácizmus felemelkedésén át egészen a holokausztig. A vishniac.icp.org weboldalon elérhető képek többek között Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Litvániában, Lettországban és Romániában készültek.

A digitális archívumot közösen létrehozó New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum arra kéri a kutatókat és az amatőr felhasználókat, hogy segítsenek azonosítani a képeken látható helyeket és személyeket. A fotók többségét most teszik közzé először.

Roman Vishniac

Roman Vishniac

Roman Vishniac (1897-1990) kelet-európai zsidó kisvárosok (stetl), zsidó gettók és hírességek fotózásával tett szert nemzetközi elismertségre, emellett mikrobiológiai felvételei is híresek, hiszen biológus is volt. A Vanished World (Egy letűnt világ) című, 1983-ban megjelent könyve az 1930-as évek közép-európai zsidó kultúrájának egyik legrészletesebb képi bemutatása.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp