Exodus – A gazdag birodalom

A zsidók és a muszlimok régebben remekül megfértek egymás mellett, a mérsékelt muszlim és zsidó vezetők ma is több területen együttműködnek. A közös örökség megismerése pedig nagyban hozzájárulhat a gyűlölet eloszlatásában. A Newsweek európai zsidókról szóló cikkének 4., befejező része.

A külvárosok dühös ifjai közül kevesen tudják, hogy a muszlimok és a zsidók békés együttélésének van történelme. A mór uralom alatti Spanyolországban, az Aranykornak nevezett időszakban virágzott a zsidó élet. Itt és ekkor született a zsidó tudomány néhány legkiemelkedőbb műve, virultak az ismeretek és a tudás. A zsidók tanácsadók voltak a muszlim uralkodók mellett, orvosok, jogászok, tanárok és mérnökök. Bár nagyritkán előfordultak ellenük erőszakos cselekmények, a középkorban ezen a területen az iszlám uralom alatt élő zsidók nagyobb bőségben, biztonságban és társadalmi beilleszkedettségben éltek, mint a keresztény Európában lakó társaik.

Amikor 1492-ben a zsidókat kiutasították Spanyolországból, II. Bajazid oszmán szultán ezen annyira megdöbbent, hogy hajóflottát küldött, vegyék őket a fedélzetre. Ilyen értékes embereket, orvosokat, tudósokat, kereskedőket csak nem hagyhatott veszni! „Ezt a Ferdinándot nevezik bölcs hercegnek, aki elszegényíti birodalmát és gazdagítja az enyémet?” – kérdezte. A zsidó bevándorlók letelepedtek szerte az oszmán birodalomban Szalonikitől Bagdadig.

A zsidók kiűzése Spanyolországból 1492-ben

A zsidók kiűzése Spanyolországból 1492-ben

A közös örökségről, az iszlám és a judaizmus közös gyökereiről való tudás segíthet a gyűlölet eloszlatásában, érvel Roger Cukierman. „Már öt- vagy hatéves kortól arra kell tanítanunk a gyerekeket, hogy tartsák tiszteletben a másikat, bármilyen bőrszínű, vallású vagy származású. Ez most nem történik meg. Tanítanunk kell a szülőket és a médiát, nem pedig gyűlöletet terjesztenünk.”

A mérsékelt muszlim és zsidó vezetők együttműködnek a körülmetélés vagy a rituálisan történő vágás betiltását követelő mozgalmak ellen, mondja Dzsafar Husszein, a Quilliam Alapítvány munkatársa. „Mindig csak arról hallunk, mit csinálnak a szélsőségesek. Vitatkoznunk kell a szélsőséges nézetekkel, és dolgoznunk kell azért, hogy legyen egy szabad szellemű, szekuláris és demokratikus tér, ahol a különböző hátterű emberek gyarapodhatnak és békében élhetnek együtt.”

Muszlim és zsidó vallási vezetők közös demonstrációja Franciaországban
Muszlim és zsidó vallási vezetők közös demonstrációja Franciaországban

Az európai zsidóság jövője nemcsak maguknak a zsidóknak fontos, hangsúlyozza Natan Saranszki. „Én szeretnék Európában erős zsidó közösségeket látni, de azok egyre bizonytalanabbak a jövőjük felől. Az európai vezetők igyekeznek bizonyítani, hogy Európa multikulturális és poszt-nacionalista. De ha Európa legrégebbi kisebbsége szorong, és egyre fogyatkozik, az kérdéseket vet föl az ismeretterjesztés és az állampolgári tudatosság területén. Ezzel a kihívással kell Európa vezetőinek szembenézniük.”

A cikk eredeti változata a Newsweek magazinban jelent meg. A sorozat első része itt, a második itt, a harmadik pedig itt olvasható. Fordította: Rozgonyi Dóra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp